Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtflygande drömboende för den som inte har svindel

/
  • Högt uppe bland bladverket tittar Björn Colliander ut genom fönstret i sin trädkoja.
  • Från vägen är trädkojan knappt synlig, men från dammen ser man trappan som slingrar sig upp kring träden, och verandan framför kojan.
  • Från verandan utanför kojan har Björn Colliander vidunderlig utsikt över nejden.
  • Blir det kallt finns en braskamin, och sängen går att fälla upp mot väggen för att frigöra golvyta.
  • Trädstammarna har fått utrymme att växa.
  • Det hela började med en hästskoformad damm och en japanskinspirerad bro.
  • De genomgående bultarna som håller kojan på plats går inte igen kärnan i träden, och skadar därför dem inte.
  • Helkaklat badrum, vad annars, finns i trädkojan.

Björn Colliander byggde sin barndoms drömkoja – under trädkronorna.

Annons

Från vägen är den knappt synlig, Björn Collianders trädkoja, som är byggd mellan björkarna på gården i Svedjebo, Bjuråker. Ytterpanelen är laserad i en grågrön färg för att smälta in i miljön, och de extra förstärkningar som sitter under kojan för att inte den ska svaja allt för kraftigt när det blåser, är målade vita. De kommer så småningom att målas på med svart-grå fläckar för att smälta ihop med björkstammarna. Allt för att kojan ska smälta ihop med naturen så mycket som möjligt.

– Snickarna ville att jag skulle göra trappan upp till kojan vit, men det kommer inte på fråga. Trappan ska inte synas, den ska interagera med naturen, säger Björn Colliander.

Trädkojan är Björn Collianders pojkdröm. Ända sedan han var barn och han och hans kompisar lekte indianer och vita och byggde kojor.

Björn Colliander är född i Mälarhöjden, Stockholm, och flyttade till Svedjebo utanför Bjuråker 2013.

Läs mer: Han fann sin drömtillvaro i Svedjebo

Gården har gamla anor, och en av ladorna på gården är från 1500-talet konstaterade man när ladan renoverades.

Egentligen fick hela historien med trädkojan sin början när Björn beslutade att ta bort en massa barrträd som stod i vad han benämner som "ett surhål" i ena änden av tomten.

– Jag har fått höra att det var där som bondmoran hängde tvätten förr i tiden.

I hörnet på tomten omvandlades en gammal värmestuga från skogen till en bastu, och runt bastun lät Björn bygga ett stort trädäck.

Surhålet utnyttjade Björn till att göra en hästskoformad damm där han planterade in 300 kräftor, ett- två- och treåriga, och kojkarpar.

– Men karparna frös ihjäl, och mådde inte så bra med de 28 ankor jag hade, så nu har jag sex idar i dammen i stället. Den största väger två kilo.

Dammbyggnationerna följdes av en japanskinspirerad bro över dammen. Det var på den japanska bron som Björn Colliander stod när han och hans numera nyblivna hustru Maria förlovade sig den 6 december i fjol.

Läs mer: De tar över konditoriet i Delsbo

– Vi skålade i lite sherry som jag hittade när vi renoverade jordkällaren, och jag sa till Maria "Där du ser träden ska jag bygga en trädkoja." Maria blev alldeles lång i ansiktet och sa "Menar du allvar? Min och min mammas dröm har alltid varit att sova över i en trädkoja. Vi har till och med varit och tittat på några."

Då fanns det inget att tveka om längre, kojan skulle byggas. Sen blev det lite mer än vad Björn hade tänkt sig från början.

För byggmästaren var säker på sin sak. Ska man bygga en trädkoja ska man göra det ordentligt. Det resulterade i att 4,5 meter upp i luften tronar nu en 13 kvadratmeter stor trädkoja med balkong, el och vatten. Bakom glasdörren in till trädkojan döljer sig en dubbelsäng, parkettgolv, vedeldad kamin – och helkaklat badrum.

Sängen går att fälla upp mot väggen, och på så vis skapar man ett ordentligt golvutrymme om man nu skulle vilja ha det.

Väl inne i kojan är det inget som tyder på att man befinner sig drygt fyra meter upp i luften – om man inte tittar ut, vill säga. För precis utanför fönstren vajar björkarna, men kojan är stadigt förankrad i de grova stammarna.

Och de genomgående bultarna kommer inte att ta död på träden försäkrar Björn Colliander. Det är noga uträknat så att de inte går genom trädets kärna. Dessutom finns stöttorna under golvet för att hindra att kojan ska gunga allför mycket.

Men Björn Collianders projekt tar inte slut här. I ett träd några meter bort håller man på att färdigställa en liten plattform runt en grov björk. Där byggs ett fast bord så att man ska kunna dricka sitt morgonte stående 4,5 meter upp i luften. Om man vågar gå dit, vill säga. Plattformen kommer att förbindas med trädkojan med en hängbro. Det ska även bli en transportlina, från huset upp till trädkojan, så att man kan haka på en korg och fira upp mat till kojan.

Och så har han ytterligare ett trädprojekt på gång – en form av linbana – för den som vägar. Stående på en plattform på räcket runt kojan ska man kunna kroka fast sig i en sele, och via en stålvajer glida ner till parkeringen intill jordkällaren.

– Men då börjar det gränsa till Gröna Lund, säger Björn.

När Björn Colliander startade sitt trädkojprojekt var det en kul grej.

– Jag tänkte att jag skulle kunna gömma mig där om min hustru Maria blev för besvärlig, säger Björn med glimten i ögat.

Sen började ryktet gå. Trädkojor är inne, det finns särskilda trädhotell där övernattande gäster betalar 4 000 kronor för att bo en natt. Nu har Björn en lista med tio personer som vill hyra trädkojan, och vid Delsbodagen lottades det ut en övernattning i trädkojan.

Och det som började med upprensningen av surhålet har blivit så mycket mer.

– Jag tror det finns en mening med allting. Och när jag stod här uppe i trädkojan och tittade ner över den japanska bron, trädäcket och dammen, då stod det plötsligt klart för mig. Det var ju därför, för att jag en dag skulle stå här uppe och titta ner på allt, som jag byggde det här.

Läs fler liknande artiklar i e-tidnigen hus&hem – Klicka här.

Mer läsning