Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskola vill utreda möjligheter för fiskodling i Svågadalen

/

Det finns idéer på att utveckla fisketurismen och driva fiskodling i Svågadalen. Nu söker en högskola pengar för att kolla mer på de möjligheterna.

Annons

Det är Kungliga tekniska högskolan i Stockholm som nu söker 485 000 kronor till en förstudie. Forskare från avdelningen Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik, vill undersöka möjligheterna att bedriva fisketurism och fiskodling i Svågadalen i en skala som skulle kunna ge arbetstillfällen. Man vill se vilka förutsättningar det finns för odling och stödinplantering av den skyddade Dellenöring i Svågan.

Läs också: Lekplatser för Dellenöringen har blivit förstörda.

Man vill även se vad det finns för förutsättningar av att ha dammar i anslutning till älven. Både Bjuråker Norrbo fiskevårdsområde och Svågadalsnämnden kommer att medverka i förstudien.

– Vi ser det positivt ur ett fiskevårdande perspektiv och det är även bra för företagandet på orten, säger Börje Karlsson, ordförande i Bjuråker Norrbo fiskevårdsförening.

Se också: Bottenarbete ger toppenlek för öringen.

I ansökan till familjen Kamprads stiftelse skriver man att Svågadalen har få arbetstillfällen utanför skogsbrukssektorn vilket innebär att många unga människor lämnar området då de inte har något arbete. Däremot ser man att det finns stora möjligheter när det gäller naturturism, sportfiske och för fiskodling i anslutning till Svågan.

– Det finns ett stort intresse både hos befolkningen och markägarna här i dalen. Det här kan bli jättestort, säger Svågadalsnämndens ordförande Kenneth Kalén.

Läs mer: Här hittar du fiskeplatserna i Hälsingland.

Nämnden ser att projektet har stor utvecklingspotential för bygden.

– Om jag spånar vidare på det så kan man tänka sig att det kan ge arbetstillfällen för kommunplacerade flyktingar. Vi får mer folk i dalen och förhoppningsvis barnfamiljer. Arbete är en förutsättning för att man ska kunna bo här, säger Kenneth Kalén.

Läs mer: Vill utreda flyktingmottagande i Svågadalen.

Beskedet från stiftelsen om de sökta pengarna väntas komma i juni nästa år och beviljas pengarna är projektet planerat att börja i september.

Mer läsning

Annons