Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga halter av cesium i älgar från Agön

/

Av nio fällda älgar på Agön, ligger sju väldigt högt över gränsvärdet för det radioaktiva ämnet cesium.
– Det kan man jämföra med ifjol då det bara var det en eller två älgar från Agön som låg precis över gränsvärdet, säger miljöinspektören Chatrin Mohlin.

Annons

Det är regnet efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 som fortsätter påverka djur och natur i Hudiksvall. I Hudiksvalls kommun är det främst Hornslandet och Agön som har älgar med höga cesiumhalter. Nu har miljökontoret fått in prover på kött från älgar som skjutits i de här områdena. Provsvaren visar på väldigt höga halter av cesium. Ifjol var det bara ett fåtal älgar från Agön som låg precis över gränsvärdet på 1 500 becquerel/kg. I år ligger sju av de nio fällda älgarna högt över gränsvärdet, den högsta ligger på 3 400 becquerel/kg.

– Förra året var det en torr och varm sommar och ingen svamp på hösten. Men med den sommar vi har haft i år får vi en annan vegetation med mycket svamp. Vi ser ett samband med att sådana år blir det även höga värden i djuren, säger Chatrin Mohlin.

Läs mer: I början av jaktsäsongen var cesiumhalten låg.

Chatrin Mohlin berättar att många av jaktlagen på Hornslandet nu tar en paus och fortsätter jakten om ett par veckor då cesiumvärdena har gått ner.

– Senare på hösten och vintern äter djuren annat och då får man andra värden, säger Catrin Mohlin.

Miljökontoret har även fått in tillagat älgkött som de tagit prover på. Det råa köttet hade ett värde på 2 600 becquerel/kg. Efter att ha kokats i 45 minuter sjönk det till 1 000 becquerel/kg. Men om man däremot stekte det steg värdet till 2 900 becquerel/kg. Just viltkött som man generellt äter mer sällan ligger gränsvärdet på 1 500 becquerel/kg. För vanliga livsmedel ligger gränsvärdet på 300 becquerel/kg.

– Om jaktlagen har någon älg som har ett högt värde brukar de dela den på väldigt många personer så att man inte får så mycket kött från just den älgen, säger Catrin Mohlin.

Läs också: Linné såg aldrig en vild älg.

På Hornslandet är det högsta värdet hittills i år 2 100 becquerel/kg.

– Utöver Hornslandet och Agön har vi bara sett jättelåga värden, säger Catrin Mohlin.

Se också: Tord berättar om året då de sköt 106 älgar.

Mer läsning

Annons