Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpande blomsterbarn

/
  • Det är Svenska moderådet som tillsammans med barn satt färgerna rosa och röd på årets blomma.
  • Björkbergseleverna Alma Dahlström, Ronja Røe, Moa Pettersson, Maja Olsson, Jan Vedin, Maja Westin samt Cecilia Larsson och Matilda Åsåker längst fram ska alla sälja majblommor.

I mer än hundra år har de nålats fast på vårjackorna, färgglada och små. På tisdagen var det försäljningspremiär av årets rosaröda majblommor.

Annons

Jenny Ahlström har väskan full med blommor. I små fack ligger de paketerade; småblommor, kransar, pins och klistermärken i rosa och rött, som är färgerna på årets majblomma.

Tillsammans med sina klasskamrater i årskurs fem på Björkbergsskolan, ska Jenny Ahlström sälja vårblommor till förmån för barn som har det svårt ekonomiskt och som kan behöva litet extra hjälp. Det känns fint att kunna hjälpa till, säger hon.

- Vi hjälper barn som kanske inte har någon cykel eller som behöver nya glasögon men inte har råd.

Bara i Hudiksvall tror Siw Stomberg, ordförande för Majblommans nystartade lokalföreningen i Hudiksvall, att det kan säljas blommor för ett par hundratusen kronor. Björkbergsskolan, Västra skolan, Njutångers skola, Idenors församling samt scouterna i Hudiksvall har nämligen beställt upp till 90 kit vardera, som ska säljas under två veckor. Största delen av intäkterna går till lokalföreningen, som sedan ska portionera ut pengarna till behövande barn i kommunen.

Startskottet för årets blomsterförsäljning gick klockan 12 på tisdagen. Just tidpunkten är något som diskuterats i årskurs fem på Björkbergsskolan.

- Det känns orättvist. Vi går i skolan till halv tre men treorna slutar mycket tidigare. Då hinner de gå runt till en massa och så säger de att de redan har köpt när vi kommer, säger Jan Vedin.

Mer läsning

Annons