Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp mot beroende

/
  • Maria Lövgren är projektledare för beroendecentrum i Hudiksvalls kommun.
  • Personal på beroendecentrum i Hudiksvall, Camilla Ström, kurator, Ulla Ulfeldt, psykiatrisjuksköterska, Kerstin Larsson, behandlingsassistent, Katarina Hermansson, familjeläkare och Maria Lövgren, projektledare.

Hudiksvall har fått ett eget beroendecentrum. Det har smygstartat verksamheten och kör i gång officiellt efter påsk. Ett tecken på missbruk är att man smyger, ljuger och gömmer.

Annons

Beroendecentrum ligger på fjärde våningen vid Käppuddsgatan 4 i Hudiksvall. Det riktar sig till personer över 18 år som är mantalsskrivna i Hudiksvalls kommun och som har ett är på väg eller redan har blivit beroende.

– De som behöver hjälp mot sitt beroende kommer hit frivilligt. Vi tar också emot anhöriga, arbetskamrater och vänner också, som är oroliga över någon närstående som har ett riskbruk av alkohol, narkotika och tabletter, säger projektledaren Maria Lövgren.

De som kommer till den nya beroendemottagningen blir inte registrerade i socialregistret. Den är fristående från socialtjänsten. Att veta att man inte blir registrerad kan minska motståndet för att be om hjälp. Varje förmiddag är det öppen mottagning och receptionisten och behandlingsassistenten Kerstin Larsson är den som hjälper de nya besökande tillrätta.

Hittills har 60 personer varit i kontakt med beroendemottagningen och ett 30-tal har fått behandling där.

Blandmissbruk är vanligt i Hudiksvall. Många blandar alkohol och lugnande mediciner och narkotika. Det tar lång tid att avgifta vid tablettmissbruk.

Landstinget och Hudiksvalls kommun är huvudmän för mottagningen. Länsstyrelsen har bidragit med pengar till projektstarten. Vården följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer för beroendevården.

Mer läsning

Annons