Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittar nya vinklar på kända konflikter

/
  • Sommarledig. Kajsa Norman har vistats några veckor i stugan vid Långsjön norr om Hudiksvall. Snart åker hon tillbaka till London och nu när boken Bron över Blood River kommit ut på svenska ska hon försöka få ut den även på engelska.

Journalisten Kajsa Norman från Hudiksvall och Sundsvall är inte rädd för att besöka konfliktfyllda länder. Nu kommer hennes tredje bok ut, som handlar om de vita afrikanderna i Sydafrika, Bron över Blood River.

Annons

Stugan intill Långsjön strax norr om Hudiksvall är en idyll, med båten vid bryggan och vågskvalp mot stranden.

Miljön är en tydlig kontrast mot de konfliktfyllda länder som journalisten Kajsa Norman skrivit böcker om. Nu i augusti kommer hennes senaste ut på Leopard förlag, Bron över Blood River, och nästan samtidigt kommer en bok om Venezuela under och efter Hugo Chavez.

– Jag dras till områden med konflikt och kaos. Det som intresserar mig är vad som händer med människor i extrema miljöer.

Kajsa Norman växte upp i Hudiksvall, men gick i gymnasiet i Sundsvall där hon också utbildade sig till journalist på Mitthögskolan. Nu bor hon i London tillsammans med sambon Matt och dottern Noelle, 9 år.

Hon har alltid varit rastlös och nyfiken av sig. Resor och arbete i olika länder har avlöst varandra.

– När jag var 15 år flyttade jag själv till Brasilien där jag hade en brevvän, för att lära mig portugisiska. Det var ett mycket lärorikt år då jag också lärde mig vilket skyddat liv jag levt i Sverige.

2003 kom debutboken ut, om den politiska situationen i Kuba där hon intervjuade fängslade journalister och deras familjer, Mot kärleken har Fidel inte en chans.

Rädd är hon inte, det visar även nästa bok, om Zimbabwe under Robert Mugabe, Ge mig kolera, som kom 2010. Då tvingades hon fly från landet hals över huvud efter att ha intervjuat bybor om en massaker. Men vad driver henne?

– Äventyrslusta är naturligtvis en del i det hela, men jag är intresserad av att få reda på saker som gör mig förvånad.

Det var när hon besökte Sydafrika för att intervjua exilzimbabwier som hon blev intresserad av utvecklingen i landet efter apartheid och det kaos som förvärrats de senaste åren.

– Jag tänkte först skriva om Julius Malema, den omdiskuterade tidigare ledaren för ANC:s ungdomsförbund.

Hon ändrade sig efter att ha besökt en stor ANC-demonstration utanför börshuset i Johannesburg i oktober 2011. Där blev hon varnad av vita afrikander för att gå ut på gatan. Vilket hon inte hörsammade.

– När jag tittade upp på balkongen ovanför gatan där de vita banktjänstemännen stod och tittade ner, så det var inte oro för min säkerhet jag såg i deras blickar. De tittade nästan lystet, som om de ville att det skulle gå åt fanders så att de fick sina fördomar bekräftade.

Det väckte nyfikenheten. Vilka var de där afrikanderna, arkitekterna bakom apartheid, hur tänkte de? Hur har all rädsla och konflikt format dem och hur fortsätter det att påverka deras framtid i regnbågsnationen?

Den svenska bilden av Sydafrika är lite väl enkel, tycker Kajsa Norman. Apartheid, Mandela, regnbågsnationen.

– Apartheidideologerna reste faktiskt till Sverige för att studera förorterna som modell för deras rasåtskilda bostadsområden.

Kajsa Norman bodde i Sydafrika under ett år 2011–2012 och reste runt och träffade afrikander för att ta reda på hur de tänkte. I boken varvar hon den historiska bakgrunden med intervjuer och iakttagelser under besök i utbrytarrepubliken Orania, vita kåkstäder och reflektioner kring nationalism och kulturell identitet.

I Europa växer de nationalistiska partierna och samma tankegångar som växte fram till apartheid uttalas nu öppet, så ämnet är högaktuellt.

Under arbetet med boken har författaren Henning Mankell, som också skrivit förordet, fungerat som något av en mentor.

– Jag träffade honom på bokmässan i Göteborg när jag presenterade min bok om Zimbabwe och sedan i Mocambique där han bor. Han har stöttat mig genom hela skrivprocessen.

Nästa vecka kommer boken ut i handeln och i september medverkar Kajsa Norman återigen på bokmässan. Vad händer framöver?

– Jag vill fortsätta skriva böcker. Jag vet inte vad nästa ska handla om men eftersom jag nyligen tillbringat sex månader i Afghanistan kanske jag försöker hitta någon ny vinkel på den konflikten.

Mer läsning

Annons