Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het medieprofil

/
  • Pamela Andersson, chefredaktör för tidningen S en storsatsning av Bonniers som ger sig in i snacket om kändisliv och kungahus.

Hon hade knappt hunnit kasta av sig studentmössan i mitten av 1980-talet, när hon svepte in som en frisk vårvind på Hudiksvalls Tidnings sportredaktion. Nyduschad och våt i håret, med droppande korkskruvar över axlarna på den blanka wct-overallen. Ibland med ett blåöga eller en fläskläpp, men alltid med skrattet i rösten.

Annons

Det var så Pamela Andersson från Hudiksvall inledde sin journalistbana. Sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt. I dag är hon en av landets mest framträdande medieprofiler. Nyligen handplockad till tjänsten som chefredaktör för Bonnier Tidskrifters senaste och största satsning någonsin på magasin – tidningen S.

Redan som 13-åring bestämde sig Pamela Andersson för att bli journalist. Hon visste också att det var om sport hon skulle skriva.
¬– Jag har alltid varit extremt sportintresserad. Ett av mina första stora sportminnen är från fotbolls-VM 1974. Ralf Edström blev min stora idol efter drömmålet mot Tyskland. Då var jag nio år.
Så det fanns bara ett alternativ när det var dags att välja pryoplats. Pamela gick i åttonde klass i Östra Skolan, Hudiksvall, när hon fick sin första vecka på HT. Om det funnit några tvivel på vägval tidigare var de nu helt bortblåsta. Det blev även praktikplats under två veckor i nian.
Pamela var samtidigt duktig handbollspelare i Hudiksvalls ABK. Det föll sig då naturligt att hon fick lämna uppgifter och så småningom själv skriva från både borta- och hemmamatcher. Snabbare resultatlämnare än Pamela är nog svårt att finna. Hon rusade genom duschen efter matcherna och hade knappast torkat innan hon slog sig ner på sportredaktionen och knackade ner sina referat på en grå Facit.


Fortsättningen var given. När hon avslutat sin gymnasieutbildning (humanistlinjen också ett självklart val i hennes målmedvetna inriktning) fick Pamela sitt första sommarvikariat. Som följdes av ytterligare en sommar och därefter fast anställning.
Det blev en historisk händelse på HT. En kvinna som tog plats på den genom tiderna totalt mansdominerade sportredaktionen.
– Det var en bra skola. Där fick jag snabbt lära mig ta ansvar för hela produktionskedjan. Allt från planering, skrivande och redigering.
Med sikte på högre mål spetsade hon sina gymnasiekunskaper med en kurs i sportjournalistik vid Stockholms universitet. Efter fem år som journalist kände hon sig mogen att ta nästa steg. 1990 lockades hon till Sundsvalls Tidning som innebar nya möjligheter för Pamela. Nu fick hon resa mycket till stora idrottsevenemang och gjorde sitt namn känt både nationellt och internationellt.


Efter de olympiska spelen i Lillehammer, 1994, började de stora drakarna rycka i henne. Pamela nappade på Dagens Nyheters erbjudande om ett vikariat, vilket också ledde till fast anställning. Så har det rullat på i samma höga takt, hela tiden mot nya uppgifter och nya mål.
– Jag är en nyfiken person som gillar utmaningar. Det är väl det som gjort att jag inte stannat längre än fem år på samma jobb. Tycker det är lagom, man ska nog inte bli kvar för länge på samma post. Visst, stanna gärna kvar på företaget men nya arbetsuppgifter är alltid utvecklande, tycker Pamela.
Hon har jobbat på Expressen, frilansat från New York och London och gjort resereportage från hela världen för bland annat Allt om Resor. Inom veckopressen har hon jobbat på Vecko-Revyn, Amelia, Queen – den senare nu nerlagd. Sedan drygt en månad tillbaka är Pamela chefredaktör på Bonniers storsatsning, tidningen S.

Den nya tidningen togs under hösten fram i största hemlighet. Pamela Andersson och utvecklingsredaktören Claes de Faire har tillsam¬mans med Amelia Adamo och Marianne Brandt skapat det nya konceptet.
– S ska bli en kvalitativ tidning. Vi pratar inte om skvaller utan om snackisar. Vi inspireras av affärstidningar och av internationella tidningar som till exempel People. Hos oss kommer ni inte hitta B-kändisarna utan bara äkta vara. Dessutom adderar vi en massa kunskap om människorna vi skriver om på ett sätt som inte gjorts tidigare. Jag tror att vi kommer att uppfattas som ett fräschare och smartare alternativ än andra tidningar, säger Pamela Andersson.
Det går inte att ta miste på hennes iver att nu ta itu med sin nya uppgift.
– Det närmsta året kommer att bli fantastiskt. Självklart blir kronprinsessan Victorias bröllop med Daniel Westling den stora händelsen. Men vi förväntar oss också andra stora nyheter från kungahuset, säger Pamela.


Inför starten av tidningen S har hon anställt en hel stab av medarbetare, några med goda kontakter i den inre kretsen.
– Vi ser fram emot att på allvar kunna konkurrera om nyheter därifrån. Men vi vill också lyfta fram kända människor från näringsliv och andra områden i samhället. Vad gör alla rika människor med sina pengar egentligen? Det vill vi också ta reda på och berätta om.
Du har en bakgrund som handbollsspelare. Är du en lagspelare i jobbet också?
– Jag trodde att jag var det, men inför det nya jobbet fick jag göra en chefstest. Den visade att jag inte alls var en lagspelare utan en person som vill styra och bestämma själv. Jag är kreativ och kastar upp många bollar i luften, men jag plockar inte ner dem själv. Jag har duktiga medarbetare som tar hand om och gör något bra av mina idéer, förklarar Pamela.


Trots att hon sitter på en av de hetaste mediestolarna i Sverige just nu, fortsätter hon med sina övriga åtaganden; sportpanelen på måndagar i Sveriges Television, sportlistan i Expressen, hovspanare åt Radio Stockholm på torsdagar och krönikör i Hudiksvalls Tidning.
Du har en heltidsarbetande man, två barn 6 och 3,5 år gamla. Hur hinner du allt?
– Jag är bra på att prioritera, disciplinerad och effektiv på jobbet. Tillsammans med barnen gäller alltid kvalitetstid. Och när de somnat på kvällen kan jag fortsätta jobba hemifrån.
Pamela bor på Lilla Essingen i Stockholm. Hon har fortfarande både släkt och många av sina vänner kvar i Hudiksvall. I Gnarp bor farfar Adolf Andersson som fyller 95 år den 21 mars. Då grattar naturligtvis Pamela och hela hennes familj på högtidsdagen.
Sedan väntar en lång historisk kunglig yra i huvudstaden.
– Det blir ett hysteriskt roligt år, skrattar Pamela.

Mer läsning

Annons