Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygd handlar också om nutiden

/
  • Tre medlemmar i Delsbo hembygdsförening som försöker blåsa liv i verksamheten: Sval Kjell Ekelöf, Mariann Fäldt och Peter Jonaszon.
  • Hur hamnade en broderad bonad som föreställer Klagomuren i Jerusalem i Delsbo? En fråga man definitivt kan ställa i en hembygdsförening.
  • Delsbo hembygdsförenings medlemstidning Delsbokjolen.
  • En almanacka på temat Vatten med bilder från sågverk, simskolor och flottning från olika tider.
  • En traditionell bild, som nog fortfarande många förknippar med hembygdsföreningen.
  • Vällingbyloppet, en lokal skidtävling anordnad 1963 i nordöstra Ede.

Bilden av hembygden och de föreningar som har som uppgift att presentera den är ofta väldigt återblickande. Det gäller också Delsbo hembygdsförening, som nu försöker hitta nya sätt att arbeta och presentera sig.

Annons

Byggnader från 1700-talet, hembakt, hantverk, fiolmusik och svettiga folkdräkter – eller en nyfiken samtidsaktör som söker kopplingar mellan olika tidsperioder ända fram till i dag?

LÄS MER: Ungdomar berättar om sin hembygd

Delsbo hembygds- och fornminnesförening har beslutat att korta ner sitt namn. Samtidigt ansvarar de för en forngård med många ditflyttade byggnader från 1700- och 1800-talet och stora samlingar med allmogeföremål och textilier.

LÄS MER: Forngårdar vill ha pengar

Det ger inte så mycket utrymme för att ta sig an samtidshistorien när all kraft går åt till att ta hand om läckande tak och stora arrangemang.

Ändå består Delsbo hembygdsförening av en besjälad grupp människor som brinner för historia, musik, byggnadsvård och även att fylla verksamheten med liv och lite nytänkande.

LÄS MER: Välbesökt föreläsning om samerna i Hälsingland

– Delsbostämman är viktig för oss men den tar väldigt mycket energi. Om vi inte hade ansvaret för det arrangemanget skulle vi kunna jobba mer med att skapa en levande forngård med många aktiviteter, säger Delsbo hembygdsförenings ordförande Peter Jonaszon.

LÄS OCKSÅ: En äkta krigshjälte från Hälsingland

Samtidigt finns det en vilja att blicka framåt. Det visar till exempel medlemstidningen Delsbokjolen som i årets nummer skriver om lokala 1900-talsföretag i Ede och popgruppen Ringis som rockade loss på taket till Gulf för 50 år sedan.

Även vittnesmålen från 1900-talets mitt försvinner i snabb takt så det är viktigt att samla in förstahandsberättelserna.

– Det är bråttom att till exempel rädda färgbilder från 1960-talet. Det är också historia, konstaterar Mariann Fäldt, etnolog med museibakgrund, som tillsammans med Sval Kjell Ekelöf är redaktörer för Delsbokjolen.

Inte ens den äldre historia som berättas vid guidade visningar på forngården står still. Nya tolkningar av dåtiden gör att gamla sanningar blir "guidelögner". Även klass, genus och etnicitet tolkas genom andra filter i dag än de gjorde för bara ett par decennier sedan.

LÄS MER: Ett konstnärsliv på 26 år

Det går kanske inte att sätta in en byrå från 1915 i ett gammalt hus från 1700-talet. Samtidigt finns folk i bygderna runt omkring som har intakta inredningar från 1950-talet eller ännu senare. Kanske har föreningarna låst fast sig vid alla sina föremål och missat själva berättelsen?

Delsbo hembygdsförenings medlemsantal har minskat rejält, i dag finns cirka 500 betalande medlemmar.

– Det stora problemet är vem som ska driva föreningen vidare. Vi har problem med återväxten. Dagens unga frågar inte: "Vad kan jag göra?" utan "Vad får jag ut av det här?" säger Peter Jonaszon.

Han vill dock värna om historieberättandet, att levandegöra äldre tider.

– Vi står oss slätt utan vår historia, säger han.

Nästa års almanacka från Delsbo hembygdsförening har temat Vatten och det har öppnat upp för nya sätt att se på historien i tvärsnitt. Bilderna visar allt från flottning, fiske, tvätt och simskolelektion från både äldre och nyare tider.

Nye ÖB: "Hembygden har gjort mig till den jag är"

Vad betyder hembygden för alla de asylsökande som varje dag går från Svanbacken förbi forngården till Delsbo? Kanske är även deras historia något för Delsbo hembygdsförening att ta tag i framöver.

LÄS OCKSÅ: Nya utmaningar och möjligheter för framtidens föreningar

Mer läsning

Annons