Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heltid och utbildning för omsorgspersonal

/
  • Rätten till heltidsjobb borde vara självklar, tycker Per Iversen. Fast jobb och en lön som man kan försörja sig på är statushöjande faktorer för undersköterskeyrket, och den som kan erbjuda det har försprång vid rekryteringen.

I vart fall under de senaste sju åren har kommunen inte annonserat efter undersköterskor. Lika länge har Per Iversen arbetat inom omsorgsförvaltningen, där han nu är verksamhetschef för staben. Processen för att ändra utvecklingen är igång, och i den ingår att erbjuda valfri sysselsättningsgrad för deltidsanställda.

Annons

Antalet deltidsanställningar ska minska. Heltid ska vara en rättighet, och deltid en möjlighet. Så lyder ett beslut från Hudiksvalls kommunfullmäktige år 2001. Beslutet har i praktiken haft liten effekt, konstaterar Per Iversen, som nyligen publicerat en D-uppsats i ämnet. Han driver engagerat på utvecklingen mot fler utbildade, heltidsanställda inom omsorgen av äldre och funktionshindrade.

– Vägen in till ett jobb hos kommunen har varit den långa vägen, som timvikarie. På så sätt har vi kommit in i en situation där vi har många timvikarier i omlopp. De samlar på sig las-företräde, och blir inkonverterade. Med eller utan utbildning. Antalet som kommit in via timvikariat är så stort att nya tjänster nästan undantagslöst har tillsatts genom att någon har tjänat ihop vikariedagar, säger Per Iversen.

Utvecklingen är olycklig, menar han. Antalet timvikarier måste minskas, och utbildningsnivån höjas.

Mer läsning

Annons