Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hela huset gungade"

/
  • Kristina Westerberg och hennes familj från Forsa är just nu på semester i Phuket, området som riskerar att drabbas av en tsunami efter jordskalvet tidigare under onsdagen.

- Vi var uppe på vårt hotellrum och vilade när vi vaknade av att hela huset gungade, det var riktigt otäckt.

Kristina Westerberg och hennes familj från Forsa befinner sig mitt i det område som riskerar att drabbas av en tsunami.

Annons

Kristina Westerberg, Forsa, sitter på takterrassen på tolfte våningen på sitt hotell i semesterorten Phuket i Thailand och pratar med HT. Det är tre timmar efter onsdagens skalv vid Aceh utanför Indonesien som mätte magnituden 8,7.

- Vi har suttit här i sedan klockan 16 (thailändsk tid) och stirrat på havet för att se om det ska bli en tsunami.

Hon och hennes man Niclas är på en två veckor lång semester och med sig har de alla fyra barn mellan 3,5 och 20 år, samt två respektive till de äldsta barnen. Tidigare i dag var de nere för att bada vid poolen och de gick efter det tillbaka upp på hotellrummet på sjunde våningen för att vila en stund.

- Jag förstod först inte vad som hände. Jag vaknade av att hela huset gungade, alla lampor och sängen och allt i rummet rörde sig. Jag har aldrig varit så rädd någon gång i mitt liv, det var riktigt otäckt och jag trodde hela huset skulle rasa, säger Kristina Westerberg.

På en gång samlade de ihop sina pass, pengar, och lite andra saker i en väska och sprang ner till lobbyn.

- Hotellpersonalen talade om för oss vad som hade hänt och de sa att vi måste gå upp på tolfte våningen, på takterrassen. Där skulle det vara säkrast.

Hon och maken försökte hålla sig lugna för barnens skull, men naturligtvis var de oroliga och undrade om de verkligen skulle vara säkra på hotellet ifall att flodvågen kom.

- Men 2004, då tsunamin drabbade hårt, gick inte flodvågen upp till vårt hotell, så då kändes det tryggare, säger Kristina Westerberg.

Just nu är det det öde på gatorna, alla människor har samlats på hotell- och hustak, endast något enstaka mopedknatter hörs. Familjen Westerberg får fortlöpande information från hotellpersonalen och de känner sig trots allt rätt trygga.

- Allt beror ju på hur jordplattan rör sig, har jag förstått det som. Men nu har det gått tre timmar så det känns som om värsta faran är över. Det enda som känns oroligt är att det börjar bli mörkt. Man vill ju helst se om vågen kommer, säger Kristina Westerberg.

Mer läsning

Annons