Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hektisk sommar på sjön

/

Båtsäsongen drar sig mot sitt slut, trots att många båtar ännu ligger vid bryggorna och förhoppningsfulla ägare väntar på en möjlig brittsommarseglats. För sjöräddningens del har sommaren varit relativt hektisk.

Annons

– Sedan i maj har vi haft 17 uppdrag, mest det vi numera kallar förebyggande. Det handlar om att åka ut och assistera främst fritidsbåtar, som har drabbats av maskinhaverier, berättar Christian Johansson vid sjöräddningen i Hudiksvall.

De uppdragen är rutinmässiga och odramatiska för sjöräddningens del, men välkomna insatser för båtfolk som plötsligt befinner sig i utsatta lägen – även om havet ligger blankt och stilla. Några sjöambulanstransporter har det också blivit under sommaren, enligt Christian Johansson, och några enstaka insatser har skett i verkligt skarpt läge.

– För några veckor sedan fick vi larm om ett motorstopp nära Kråkön. Det blåste kraftigt, han hade 100 meter kvar till land, och fick inte i ankaret. Båten drev och tog in vatten när stora vågor sköljde över. När vår båt kom fram hade han 20 meter kvar till land. De kunde koppla en bogsertamp och dra båten in till Njutånger, så det slutade ju lyckligt, konstaterar Christian Johansson.

Under säsongen har sjöräddningen också haft två egna haverier på räddningsbåten. Ena gången kokade motorn, andra gången hamnade en tamp i insuget. Lite invigningsproblem, under den första sommaren med den nya båten.

Den har anpassats för sitt nya ändamål under vintern, och har bland annat utrustats med två britsar.

– Den här båten är ju egentligen avsedd för transport att skadade militärer, och är ursprungligen inte tänkt att fungera som räddningsbåt, påpekar Christian Johansson.

På stationens besättningslista finns i dag 19 personer, varav ett tiotal regelbundet står på jourlistan.

– Det är på tok för få. Det behövs fler. Man måste inte ha så stor sjövana för att vara med, har man simkunnighet och vilja så räcker det långt, säger Christian Johansson.

Mer läsning

Annons