Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej är mer än ett ord

/
  • Hej-sången innehåller massor av olika språk och de flesta används av eleverna i första klass på Västra skolan.
  • Agnes Thulin, Say Ku Moo och Ther Si är tre av eleverna i den mångkulturella klassen.
  • Tecun Ilic ska tillbringa nästan ett skolår i pappas Mexico.
  • 29 elever går i första klass vid Västra skolan. Minst tio språk kan de tala.
  • Samaya Otay är en av många elever som är flerspråkiga, hon kan tala ungerska och lite arabiska, men också pyttelite engelska och franska.
  • Läraren Jenny Berglund undervisar Palace Van Ram, Alva Genberg och Martin Nilsson.
  • Elina Strachinariu, Julius Hansson, Johanna Julle och Simon Asplin trivs alla i klassen.

Samling före rasten, eleverna och lärarna sjunger en visa som innehåller ordet hej på 14 olika språk. Det ger en liten bild av mångfalden i dagens skola.

Annons

Eleverna i ettan vid Västra skolan behärskar tillsammans en stor mängd olika språk, en situation som blivit allt vanligare i kommunens skolor.

Samaya Otay är en av många elever som är flerspråkiga. Hon sätter uppgifter i en pärm och berättar att hon kan tala ungerska och lite arabiska, men också pyttelite engelska och franska.

– Om jag bara hade ett enda språk skulle jag tycka att det vore väldigt tråkigt, säger hon.

Språken tyska, kurdiska, turkiska, thailändska, spanska, karen, chin, tigrinja, arabiska och italienska finns också representerade och lärarna ser fördelarna med att eleverna har så många bakgrunder och är så olika.

– Jag tycker att klassen och barnen är väldigt tillåtande. Jag tror att det är bra med mångfalden, alla platsar, alla duger, beskriver läraren Jenny Berglund.

Att många har åsikter kring skolan tycker lärarna är bra, men de pekar på att det är annorlunda nu. Skolan har blivit internationell i och med att många kulturer möts och att världen utanför kommit närmare och blivit mer påtaglig. Allt detta välkomnas.

– Vi har världens roligaste jobb och det händer mycket positivt i skolorna nu, tycker läraren Johanna Julle och får medhåll från de andra lärarna.

Mer läsning

Annons