Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Havsöringen är starkt hotad

Havsöringen i Bottniska viken är starkt hotad, och nu vill Fiskeriverket höja minimimåttet för fångad fisk utmed Gävleborgs och Västernorrlands kust. Även för sik är läget kritiskt, enligt länsstyrelsen i Gävleborg.

Annons

Havsöringens utsatta situation har blkivit belyst genom ett forskningsprojekt i Sättnaån utanför Sundsvall. Undersökningarna har visat att bara drygt två procent av de öringar som föds i ån vänder tillbaka för att leka. En så liten andel räcker inte till för att säkra det framtida öringsbeståndet, enligt Fiskeriverket.

Fiskekonsultent Karl Gullberg vid länsstyrelsen i Gävleborg bekräftar att det kustnära fiskebestånden kunde må bättre, inte bara öring utan även sik.

– Det är stor kris för sikbeståndet utmed länets kust, men det pågår ju också åtgärder som ska kunna motverka situationen. Dels genom fiskeplanen i Hudiksvall, dels håller Nordanstig också på att komma igång med att göra åtgärder för havsöringen, säger Karl Gullberg.

Åtgärderna handlar bland annat om rensning av flottleder och återställande av lekplatser i vattendragen. Fiskeriverket vill också höja minimåttet för fångad fisk i Gävleborg och Västernorrland, från 45 till 50 centimeter, och minska havsöringfisket på grunda vatten.

Mer läsning

Annons