Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haveriet på Iggesunds bruk blev kostsamt – slog produktionsrekord ändå: "Sådant händer"

/
  • Haveri på Iggesunds Bruk avklarades utan tapp i produktionen.

Under nästa två veckor tvingades Iggesunds Bruk klara sig utan barktrumma två. Men haveriet fick ingen negativ effekt på produktionen.

Annons

Läs mer: Iggesund ökade vinster under 2015

– Det går egentligen inte att kalla det produktionsstörning eftersom vi har den bästa produktionsmånaden någonsin, säger platschef Olov Winblad von Walter.

Men i kartongproduktionen är maskinen som gick sönder en viktig komponent som bruket inte klarar sig utan.

Läs mer: Bruket nyanställde på grund av pensioneringar

Barktrummorna används i ett tidigt produktionsled för att ta bort barken från stockarna. Motorn till barktrumma två gick sönder och det tog nästan två veckor innan den åter kom i funktion i måndags.

Under reparationstiden valde företaget att skeppa timret till Hallsta pappersbruk utanför Norrtälje för att där avbarkas och flisas där innan det skeppades tillbaka till Iggesund Paperboards anläggning i Iggesund.

Läs mer: Han är chefen på Iggesunds Bruk

Det innebär en ökad produktionskostnad men det kompenseras av produktionsrekordet. Platschefen är därför inte särskilt missnöjd med att utrustningen gick sönder, han fokuserar i stället på personalen.

– Att saker går sönder är sådant som händer. Men det är vissa arbetslag som klivit fram ordentligt under den här perioden, säger Olov Winblad von Walter som varit platschef på Holmens kartongfabrik i Iggesund sedan 2013.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons