Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hastigt inställt beslut om Hudiksvalls skolbesparingar

/

Datorhaveriet var en av orsakerna till att Hudiksvalls lärandenämnd inte kunde fatta beslut om besparingar som planerat. Men sparförslaget ligger fast och möjligheten att lägga ner någon skola ska utredas.

Annons

– Det är inte så att vi lägger ett nytt sparförslag, men några detaljer kommer att ändras, säger Gerd Olsson (S), ordförande för lärandenämnden.

Läs mer: Bild läggs ner och djurhållning startas på Bromangymnasiet

Nämnden sätter in ett extra sammanträde den 7 december för att underlaget inte hann kvalitetsgranskas och redovisas för facken innan torsdagens lärandenämnd.

Målsättningen är att spara 10 miljoner kronor i en budget på 809 miljoner kronor.

För de yngsta innebär det Hudiksvalls kommun inte får en ny familjecentral förrän tidigast 2017. Det är socialförvaltningen och Region Gävleborg som vill ha ett samarbete där lärandenämnden ska svara för den öppna förskolan.

Läs mer: Stopp för nyanställningar

I grundsärskolan ska en tjänst tas bort och det är bekymmersamt eftersom det redan i dag är svårt att rekrytera behöriga lärare bedömer förvaltningens utredare.

Inom grundskolan innebär en besparing på 4,8 miljoner kronor att 10 tjänster tas bort. Det kommer att leda till ökad arbetsbelastning och risk för ökade sjukskrivningar och försämrade skolresultat bedömningen lärandeförvaltningens utredare.

Men fullt så illa ska det inte behöva bli bedömer lärandenämndens ordförande Gerd Olsson (S). För samtidigt beställs en utredning från externa konsulter som ska ta fram förslag på hur grundskolan kan minska sina lokalkostnader. Då går det att få fler behöriga lärare på varje skola. Lärarna får fler kollegor som de får stöd och hjälp av och varje skolenhet kan drivas mer flexibelt.

– Ja, det handlar om att lägga ner skolor. Vi tycker det är bra att det arbetet får ta tid och att det görs av en extern konsult som kan se på frågan med helt nya ögon, säger Jonas Holm (M), som är ledamot i lärandenämnden och representerar oppositionen.

Läs mer: Spekulationer om skattehöjning

Inför budgetbeslutet fanns det ett tjänstemannaförslag på förändringar av skolstrukturen bekräftar ordföranden.

– Men det här är så kontroversiellt att vi ville lyfta frågan för att få en utomståendes perspektiv, säger Gerd Olsson.

Uppdraget innebär att både stora och små skolor ska ingå i utredningen. Skolverket har tidigare pekat på svårigheten att hålla hög kvalitet på undervisningen i skolor med färre än hundra elever, så som vid Malsta skola, Njutångers skola och Friggesunds skola för att ge några exempel.

– Vi kan inte bortse från landsbygdspolitiken, men vi måste också se till utbildningens kvalitet, säger Gerd Olsson.

Mer läsning

Annons