Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håstaholmen det mest prioriterade saneringsområdet

/

Hundra hyresgäster finns på Håstaholmen och bland dem stora idrottsföreningar som Hudikgympan. Frågan om områdets farlighet har väckt heta diskussioner. Nu har saneringen inletts.

Annons

Det beräknas kosta 60 miljoner kronor att sanera Håstaholmens industriområde, som är länsstyrelsen mest prioriterade saneringsprojekt. Det är främst dioxin på området som på djupaste områdena grävs ut ner till 4 meters djup.

Från mitten av artonhundratalet har Håstaholmen använts som industriområde och sågverksamheten kom att generera olika förädlingsindustrier som plywood, spånplattor och hustillverkning. De föroreningar som nu grävs upp och saneras härleds främst till det medel som användes för att förhindra att virket blånade. Det är därifrån som dioxinet kommer.

Arsenik är nästa stora förorening och den kommer från impregneringsmedlet som blandades i en byggnad på holmen och användes för tryckimpregnering. Blandningen skedde på vinden till den nuvarande pannbyggnaden som därför ska rivas. Det tredje ämnet är oljor som främst kom från hydraulik på fordon.

Arbetet inleddes den här veckan men manskapet tar tre veckors sommarlov innan saneringen fortsätter. De stora grävjobben väntas vara klara i år, men slutredovisningen är planerad till september nästa år. Då ska de massor som kan renas vara renade och det som inte kan renas kommer att brännas och deponeras.

Det ligger något av detektivarbete bakom att hitta föroreningarna. Exempelvis påträffades dioxin intill personalutrymmena.

– Förklaringen är att det droppade blånadsmedel från fordonen som förarna parkerade där när de hade rast, säger Ulrika Nilsson, på länsstyrelsens miljöenhet, som övervakar saneringsarbetet.

Håstaholmen skapades för att kunna flotta in timmer till sågverket. Successivt har området fyllts ut med massor, det sägs exempelvis att Hudiksvalls gamla sjukhus är deponerat här

Efter saneringen ska området vara miljömässigt lämplig för kontor, industrier och handel.

– Vi tittar på möjligheterna att bygga bostäder, men då vill vi ha allmänna grönytor snarare än trädgårdar och odlingar, säger Ulrika Nilsson.

In i det sista var det osäkert om arbetet skulle få finansiering i år. Huvudman för projektet är Hudiksvalls kommun och kostnaderna för saneringen fördelas mellan tidigare ägare Holmen AB och statliga pengar via länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

Under saneringsjobbets första del försämras tillgängligheten till området och trafiken dras längs andra sträckningar. Arbetet utförs dagtid och mestadels handlar det om transporter av massor inom området där reningsarbetet kommer att ske. I ett senare skede kommer massor som inte kan renas att fraktas bort med lastbil.

– Arbetet kommer kanske att höras men det kommer inte att orsaka störande ljud för närboende, säger projektledare Sören Westberg, som också kommer att ansvara för kommunens arbete med att göra Kattvikskajen byggbar.

Läs också: Sanering värdefull för markägarna

Mer läsning

Annons