Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt slag mot brandskyddet i Friggesund

Boende i Friggesund med omnejd måste i högre grad själva ansvara för sitt brandskydd i framtiden.

Annons

Det blir konsekvensen av planerna på att minska räddningstjänstens bemanning.

Enligt ett förslag från miljö- och räddningsnämnden kommer uttryckningsstyrkan vid deltidskåren i Friggesund att minskas från fyra personer till tre för att man ska klara budgeten.

Det oroar brandförman Erik Eriksson i Friggesund som vill veta hur förslaget kommer att påverka brandskyddet i bygden.

– Det är bedrövligt. Ju färre vi är desto svårare blir det att klara av uppgifterna. Man vill ju verkligen höra motiveringen till varför man väljer att göra så här. Det drabbar ju de som vi ska hjälpa.

Frågan om besparingar inom räddningstjänsten debatterades livligt hösten 2009 och slutade i centrala förhandlingar. Räddningstjänsten skulle spara 1,2 miljoner kronor och deltidskårerna i Iggesund, Hassela och Friggesund skulle bli av med en man i varje skiftlag.

Då sköt kommunen till medel så att uttryckningsstyrkan kunde förbli fyra personer även under 2010, och Nordanstigs kommun såg till att även Hassela kunde behålla full styrka året ut. Men nu är pengarna slut.

Enligt miljö- och räddningsnämndens ordförande Jan-Erik Jonsson (C) har man både tittat på riskbilden för Friggesund och följt uttryckningsstatistiken, och även om han håller med om att det inte är bra, så är det bättre än att ta från andra ställen.

– Det är inte alls bra, vi får se om det fungerar. Men man får försöka jobba mer med förebyggande åtgärder, som också är väldigt viktiga, säger Jan-Erik Jonsson.

Mer läsning

Annons