Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt jobb för blåa pengar

/

På onsdagen var det åter dags för blåbärsuppköparna att kavla upp ärmarna och dra fram sina vågar. För dem som plockar finns visserligen pengar att tjäna, men då krävs hårt slit ute i skogen.

Annons

Enligt vårens prognoser från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, skulle årets blåbärssäsong i Norrland bli den bästa på de senaste sju åren.

– Äh, det sa dom i fjol också och då blev det dåligt, säger Peter Hammarstedt, som i dag har hand om vägning och betalning på blåbärsuppköpet på Jannes Golv.

10 kronor per kilo betalar uppköparna de som plockat bären, men enligt Peter Hammarstedt lägger sig några uppköpare någon krona högre.

– Dom förstör för oss andra och skatteverket borde verkligen åka runt och kolla de mindre uppköparna som dyker upp lite överallt så här års.

Soe Win är 36 år och kommer från Burma. Han har bott i Sverige i två år och kommer att plocka blåbär under hela säsongen i år. I dag kommer han in till Jennes Golv på cykel. Hans cykelkorgar är upp till brädden fyllda av nyplockade blåbär.

Han berättar att han är i skogen med sina vänner och sin familj och att de jobbar från fem på morgonen till tidig eftermiddag. Under en dag får han ihop mellan 20 och 30 kilo bär, vilket motsvarar 200 till 300 kronor.

Från Jannes Golv körs bären med långtradare till Sundsvall där de fryses ner i två dygn. Sen kör man upp dem upp till Haparanda i stora containrar. Väl där väntar en hypermodern rensmaskin som med hjälp av optik kan känna av exakt vad som är blåbär och vad som är rens.

Lejonparten av bären som plockas i Sverige går till läkemedelsindustrin där de används i ögon- och blodtrycksmedicin.

Strax efter tre börjar det rulla in fler bilar, cyklar och vespor och Peter får plötsligt en hel del att göra.

– Jag är lite förvånad över att det är så bra ruljangs den första dagen, erkänner han.

Kanske stämmer vårens prognos ändå.

Mer läsning

Annons