Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare sjukregler ger klirr i kommunkassan

Kommuner och landsting tjänar på att villkoren för långtidssjukskrivna har försämrats. Hudiksvalls kommun får tillbaka 7,4 miljoner i återbetalda försäkringspremier, Nordanstig får drygt 1,3 miljoner kronor.

Annons

I fredags presenterade Hudiksvalls kommun bokslutsresultatet för 2009. Utfallet hamnade på nära 35 miljoner kronor. En del av resultatet, 7,4 miljoner kronor, beror på sänkta försäkringspremier.

Pengarna är ett välkommet tillskott i kommunkassorna, även om de inte kom som en överraskning.

– Man har sänkt premierna successivt under året, men det är väl alltid positivt att få tillbaka pengar, säger Hudiksvalls kommuns finanschef Marie Nordborg.

Även i Nordanstig, som får tillbaka drygt 1,3 miljoner, är man glad över återbetalningen.

– Efter ett tufft år kommer det som ett glädjande besked, säger kommunalråd Stig Eng (C). Det påverkar i positiv riktning, det tillför likvida medel och innebär mera pengar på kontot.

Frågan är om de kostnader som kommunerna sparar in på lägre premier inte dyker upp på ett annat ställe – kommunernas socialbidragssystem. Anders Jonsson på AFA försäkring säger att meningen med de ändrade sjukförsäkringsreglerna är att långtidssjukskrivna ska återgå till arbete, men att man inte kan utesluta att vissa inte gör det och någonstans kommer de att hamna.

Mer läsning

Annons