Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot ny väg för skolbuss

Den nya färdvägen för skolbussen som åker till Ede skola innebär en trafikfarligare miljö för barnen. Det anser flera föräldrar, som nu vänt sig till Hudiksvalls kommun med ett motförslag.

Annons

"Det som vi föräldrar motsätter oss är att barnen ska vistas i en trafikfarligare miljö när det finns ett säkrare alternativ." Det uppger sju föräldrar i en gemensam skrivelse till lärande- och kulturnämnden i Hudiksvalls kommun.

Kritiken grundar sig i att skolbussen från och med den 22 augusti i år inte längre svänger ned i Långede by, utan endast trafikerar riksväg 84.

Enligt föräldrarna innebär förändringen att skolbussen lämnar en etablerad och väl fungerande färdväg, som under många år visat sig vara trafiksäker.

De skriver att grunden för beslutet uppges vara att "slimma" skolskjutsturen i fråga om tidsåtgång och geografisk körsträcka. Men något skriftligt beslut eller någon konsekvensanalys har de inte fått ta del av.

"Den nya färdvägen innebär att barnen, som tidigare väntat och klivit av skolbussen utmed den mindre byvägen, nu tvingas att vistas utmed en hårt trafikerad riksväg", uppger föräldrarna.

Nu frågar de sig hur kommunen motiverar att man gör en ändring av färdvägen för skolbussen, som medför att barnen utsätts för större trafikfara än tidigare.

I skrivelsen presenterar de ett motförslag, som innebär att skolbussen istället utgår från en annan hållplats längs sträckan och stannar i Långede som sista anhalt på turen. Och på så sätt passerar genom Långede by som under tidigare år. Skolbarnen skulle då slippa kliva på skolbussen längs med riksväg 84.

– Jag kan inte kommentera det här fallet utan att ha sett skrivelsen och bedömningen som har gjorts av tjänstemannen, säger Ingela Rauhala, förvaltningschef, som befann sig på en tjänsteresa på onsdagen.

Enligt Ingela Rauhala så görs det en bedömning utifrån skolskjutsreglerna när rutten för skolbussen bestäms.

– Föräldrarna kommer att få ett svar på sin skrivelse med en förklaring till vad som ligger bakom beslutet, säger Ingela Rauhala.

Mer läsning

Annons