Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här sitter flydda tider i väggarna

/
  • Den här tidningssidan är från 1805. Men mycket mer än så går inte att tyda ut.
  • De gamla typsnitten och de ålderdomliga orden gör det svårt att läsa exakt vad som står i artikeln.
  • Högsta domstolen tog uppenbarligen hand om både högt och lågt på den här tiden. Bland ärenden fanns ett upplöst äktenskap och en misshandel.
  • Erik Tanzborn läser en två hundra år gammal artikel som satt under tapeten på en murstock i hans hus i Hudiksvall.

När Erik Tanzborn råkade ut för en vattenskada i förra veckan gjorde han en spännande upptäckt i sitt hus i Fiskarstan i Hudiksvall. På en murstock satt två hundra år gamla tidningssidor under tapeten.

Annons

Det började med att sonen Sebastian fick vattendroppar i huvudet när han satt framför datorn i sitt rum.

– Som tur var så var jag hemma och kunde springa upp och hitta läckan. Annars vet man ju inte hur det hade gått.

När hantverkarna började riva tapeten på murstocken i Sebastians rum, som tidigare varit så kallad pigkammare, trädde de gamla tidningssidorna fram. Tidningarna har använts som isolering.

Typsnitten skiljer sig rejält från dagens och texten är svårläst. Det framgår inte riktigt vilka tidningar det handlar om, men en av dem är utgiven år 1805.

– Man får gissa sig till sammanhanget. Det står om Madrid och Ryssland och Markisen av Salisbury. Man önskar att historiekunskaperna var bättre. Just där i början av 1800-talet är mina ganska bristfälliga, konstaterar Erik Tanzborn.

Huset på Långgatan har varit Prästgård sedan 1801, berättar Erik Tanzborn. Han är själv präst i Hudiksvall-Idenors församling och hade bott i huset i flera år när han fick köpa det av kyrkan 2005.

Sedan dess har han även hunnit få oväntat besök av en person som bodde i gården för länge sedan.

– Det knackade på dörren och när jag öppnade stod det en gammal man på trappen. Han presenterade sig och vi satte oss i köket. Han berättade att hans pappa hade varit präst här och att han hade bott i gården som barn. Han var en otrolig berättare.

Det var den legendariske prästen och kulturhistorikern Carl-Adolf Murray som hälsade på. Han berättade bland annat om när den gången det knackade på dörren mitt i natten. Lille Carl-Adolf fick springa och öppna och den gången var det Nathan Söderblom som stod där på trappen och sökte hans far.

– Man känner historiens vingslag här inne. Det är nästan så att jag vill riva mer för att se vad jag hittar, skrattar Erik Tanzborn.

Mer läsning

Annons