Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har råtalloljan nått Hudik?

/
  • Sten Skalman varnar skridskoåkaren Gösta Enström för att ge sig ut för långt. Några hundra meter ut från stranden vid Batteriudden har oljeansamlingarna bildat förrädiska råkor.
  • De prover Sten Skalman kunde ta i går var från den smutsbruna snön.

- Det var bruna, skummiga fläckar i den nyfrusna isen och det visade sig vara oljeansamlingar.

Isseglaren Sten Skalman är rädd att olja ifrån olyckan i Söderhamn i december har letat sig upp till Hudiksvallsfjärden.

Annons

Tidigare i veckan skulle Sten Skalman och några av hans kompisar i Hudiksvalls isseglare ta en koll på isarna vid Batteriudden i Saltvik utanför Hudiksvall. Från land upptäckte de en brun strimma över istäcket mellan Åskär och Enbärsskär, ungefär 500 meter från land. De blev nyfikna och gav sig ut för att undersöka vad det kunde vara.

- Isen är ungefär 8 centimeter tjock nu, men rätt som det var när vi kom närmre det där området kunde vi hugga rätt i genom. Olja gör ju att isen inte fryser till, så det hade bildats fullt av förrädiska råkar där man kan gå igenom om man inte är uppmärksam, säger Sten Skalman.

Han uppskattar att området som mörknat av olja var ungefär en kilometer långt och det sträckte sig från Enbärsskär och ner mot Åskär. Hans teori är att det kan vara råtallolja från Söderhamnsföretaget Arizona Chemicals oljeolycka den 20 december som nu har nått Hudiksvallsfjärden.

- Vindarna har den senaste tiden varit sådana att det drivit inåt land. Förra veckan var det öppet på platsen, men nu ligger oljan i den nyfrusna iskanten mot havet, säger Sten Skalman.

Han har själv erfarenhet av att ha jobbat med råtallolja, och han säger sig känna igen den både på lukt och konsistens.

För att kunna vara säker på saken begav han sig igår ut till platsen på onsdagen, nu laddad med burk för att spara ett oljeprov i.

- Men nu har det kommit nysnö på, så det var inte lika lätt att se. Och lukten har också mattats av.

Det var den 20 december 2011 som oljeolyckan vid Arizona Chemical i Söderhamn inträffade. Ungefär 800 000 liter råtallolja rann ut i havet och ett hundratal personer var i tre veckor sysselsatta med saneringsarbetet. I mitten av januari blåstes arbetet av, för att åter tas upp när isarna släpper i vår.

Mer läsning

Annons