Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har det tryckts tidningar sedan 1909

På Västra Tullgatan har det stått en tryckpress sedan Hudiksvalls Tidning grundades för 106 år sedan. Nu körs tryckpressen för sista gången innan den monteras ner för export till Turkiet.

Annons

– Det känns vemodigt, säger tryckaren Per Dahlström.

Mittmedia Print AB har varslat 10 personer på 9,5 tjänster om uppsägning och Tidningstjänst AB flyttar 1,5 tjänster från Hudiksvall till Gävle. Det sker i samband med att Hälsingetidningarna från och med i dag trycks i Gävle på samma tryckpress som Gefle Dagblad och Arbetarbladet.

– Det kommer att bli otroligt konstigt när det inte längre finns en tryckpress i huset, säger säljare Margareta Nilsson som jobbat för tidningen på Västra Tullgatan sedan 1969.

Då hade tidningen den tredje generationens tryckpress och typerna tillverkades i bly som smältes i tackor och göts till bokstäver av olika storlek, eller grad som det heter. På sent sextiotal installerades en maskin som styrdes med hålremsor så att blytyperna i den finstilta brödtexten inte längre behövde sättas för hand.

– Lukten av smält bly, för mig var det lukten av tidningen, säger fotograf Ulf Borin vars första jobb var att köra klichémaskinen och blev fast anställd 1973. I klichémaskinen omvandlades bilder för att bli tryckbara i blypressen.

För varje ny generation av tryckpress har byggnaden förändrats och byggts ut. Blypressen stod längs söderut mot Källargränd. Den första pressen med offset-teknik stod mitt i huset och den nuvarande tryckpressen placerades 1997 i en utbyggnad på norra sidan av fastigheten mot Teaterparken.

Tryckpressen av märket Goss har fungerat bra tycker manskapet i tryckeriet. Med åren har den trimmats in för att kunna köras i full fart vilket innebär 30 000 tidningar i timmen. Förseningar har uppstått men de flesta fel i tryckpressen lagar tryckarna själva. För någon vecka sedan skar ett lager i transportbandet så att tidningarna fick bäras för hand till packsalen och räknas manuellt innan de buntades.

– Vi måste ut med tidningen. Vi måste, men det finns ju också en vilja hos oss att få ut tidningen, säger tryckerichef Dennis Eriksson.

Det finns en påtaglig ilska och besvikelse bland tryckarna över beslutet att flytta produktionen till Gävle. Under denna sista tryckning kommer SVT för att filma och det är fler människor än vanligt i lokalerna. När sista tidningen lämnat pressen väntar städning och avslutningsfest på fredag. De flesta av tryckarna har inte hittat nya jobb än.

– Det som varit går inte att ändra på nu och jag måste tänka framåt, säger tryckaren Sven-Åke Westerlund.

Mer läsning