Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här fostras nya domare – och Matz Stråby var med från början

/

Hudik Cup kan om några år fira 40-årsjubileum, eftersom det hela började 1979. En som var med från början är Matz Ståby.
– Egentligen slutade jag för två år sen, så idag är jag inte ensam ansvarig för cupen, säger Matz Ståby.
Men en eldsjäl förblir han, och han är högst inblandad i jobbet med även årets upplaga av Hudik Cup.

Annons

Det är en märkbart nöjd och lättad Matz Ståby som dyker upp till intervjun. I år är första gången man har fått till ett samarbete med flera aktörer. Det är Visit Hudiksvall, Hälsinglands sparbank, Hudik City, HNA och Mittmedia som nu ingår i ett samarbete med Strands IF kring Hudik Cup.

– Äntligen! Det här samarbetet har vi sökt i flera år. Cupen som sådan är egentligen så bra som det kan bli. Själva fotbollen och tävlingarna går inte att göra annorlunda. Det är kringarrangemanget vi kan lyfta och förändra, och det kan vi göra tillsammans i det nya samarbetet.

Men egentligen träffas vi för att prata om diskussionen om domare som är het just nu – att kraven på domarna ökar, och att trycket från både spelare, publik och föräldrar blir allt hårdare. Att vara domare kan vara en utsatt position.

En granskning som SVT har gjort visar att 21 av 24 distriktsförbund i landet har brist på domare.

– Det är för många som slutar redan efter ett år för att de har en miljö som de inte har räknat med. Den kanske värsta miljö vi har i dag är för våra ungdomsdomare som går ut och dömer pojkmatcher för tio-, tolv- och fjortonåringar där föräldrar håller på utanför precis som att vore en Champions League-final, säger Bosse Karlsson, ordförande i svenska domarkommittén till SVT Sport.

Hudik Cup fungerar nästan som en plantskola för nya, unga domare. Hur tacklar ni de här problemen?

– Vi har nästan 500 aktiva spelare bara i Strands IF. I vår klubb har vi ett policydokument som visar vår värdegrund, vad föreningen kräver av spelare och ledare, och vilka krav som de aktiva kan ställa på föreningen. Detta gäller inte bara praktiska frågor utan även i mjuka frågor. Varje kull 15-åringar genomgår en domarutbildning för att sedan kunna vara föreningsdomare till våra yngre lag. Genom detta får de en stor förståelse för en domares situation, säger Matz Ståby.

Det är en domarbrist överlag, och att klimatet ändå hårdnat, gör det ännu svårare.

– Det finns en okunskap bland spelare och ledare om fotbollens regelverk, och därför kanske de tycker att domaren dömer fel, fast den inte gör det. Man reagerar känslomässigt. Det här försöker vi stävja genom att varje år repetera reglerna. Det är viktigt att lära sig spelets regler, säger Matz.

Sjumannaspelen under Hudik Cup döms av Strands egna ungdomar, som får gå en utbildning inför det i slutet av maj.

– Vår strategi är att det ska vara en trygg miljö för dem. Alla har coacher, som bevakar och observerar matcherna, just för att kunna ta eventuella fighter med publiken. Domaren ska känna sig trygg och skyddad, säger Matz.

Årets cup går av stapeln helgen 17–19 juni.

– I år är 265 lag anmälda. Det innebär drygt 4000 spelare, och ytterligare 6000 anhöriga och publik. Det är fantastiskt, hur det växer för varje år. Vi har begränsat med marknadsföring, det här sprider sig mest med mun- mot munmetoden. Det är det bästa betyget man kan få.

Mer läsning

Annons