Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns hjälpen i vården om du mår dåligt psykiskt

/

Det är viktigt att arbeta förebyggande och fånga upp psykisk ohälsa tidigt. Det anser Anna Sundqvist som är tf verksamhetschef för psykiatrin i Gävleborg.

Annons

Anna Sundqvist förklarar att det finns grader i psykisk ohälsa och att vården är anpassad efter det. Sjukvården jobbar aktivt med att möta och fånga upp psykisk ohälsa genom hela vårdkedjan, från barnavårdscentraler, skolhälsovård, ungdomsmottagningar och psykosociala team på hälsocentralerna. Här finns hjälp att få för allmän psykisk ohälsa.

Läs mer: Vädret gör oss vintertrötta

– Man kan må dåligt på så många olika sätt och det är viktigt att förebygga, jobba tidigt och följa upp människor med psykisk ohälsa. Det är ett välkänt faktum att allt fler människor mår dåligt och det är förfärligt att så många har det så tufft och svårt, säger Anna Sundqvist.

Läs också: Bipolär sjukdom kan vara bra för karriären

Psykiatrin erbjuder specialistvård för allvarligare diagnoser som till exempel schizofreni, svåra depressioner och psykoser. Men en stor del av den allmänna ohälsan handlar om helt andra saker än psykisk sjukdom, som ensamhet eller oro och ångest över en svår ekonomisk situation.

– Det kan vara oerhört plågsamt för den enskilde och det kan vara svårt att veta var man ska söka hjälp. Hos oss i vården gäller det att vara uppmärksam, fråga om patientens livssituation och se hela människan även om de kanske söker vård för något helt annat än psykiska problem.

Läs här: "Sluten psykiatrisk vård borde inte vara ett alternativ för en nyfiken tonåring."

Ökande missbruk är också något som sätter spår i människors psykiska hälsa. Om det är missbruket som leder till psykisk ohälsa eller tvärtom är svårt att svara på, anser Anna Sundqvist.

– Men vi ser ofta ett missbruk med i bilden hos personer med psykisk ohälsa.

I Hälsingland finns verksamhet med akutintag dygnet runt vid Hudiksvalls sjukhus.

– Mår man så dåligt att man behöver bli inlagd så blir man det, säger Anna Sundqvist.

Läs även: Konstnären Marie Bondeson skrev in sig i psykiatrin för att förstå

Mer läsning

Annons