Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir det elevbostäder

/

Ett flerbostadshus med 35 nya lägenheter för vuxenstuderande ska byggas nära Centrum för utveckling och lärande om en av kommunens nämnder får gehör i kommunstyrelsen.

Annons

– Det finns en tomt färdig nedanför sjukhusets nya parkering, en stor öppen yta, berättar Stefan Bäckström, C, ordförande i lärande- och kulturnämnden.

Här vill nämnden bygga bostäder snabbt för att nya elevbostäder ska kunna stå klara nästa höst, till läsåret 2013–14.

– Det är lätt att komma igång med bygget, problemet är snarare hur man hanterar de elever som kommer hit, hur man ska stödja dem och hitta bra former kring det.

Bostäderna byggs i första hand för de elever som söker sig till den bredbandsutbildning kommunen ordnar genom Iftac, Institutet för fiberoptisk utbildning och certifiering.

De 35 lägenheterna ska omfatta ett rum och kök med dusch och toalett. Standarden ska vara så pass bra att lägenheterna även kan hyras ut till andra, om elevernas intresse för studentlägenheter skulle minska eller om utbildningarna krymper.

För att lägenheterna ska bli attraktiva ska de maximalt kosta 4 000 kronor i månaden. Då får studerande 1 300 kronor i bostadsbidrag vilket skulle ge en månadskostnad på 2 700 kronor, enligt nämndens beräkningar.

Lärande- och utbildningsnämnden konstaterar att många elever väljer att stanna i kommunen efter avslutad utbildning och att det ger skatteintäkter och bidrar till inflyttningen.

Däremot konstaterar nämnden att det inte är aktuellt att bygga bostäder för gymnasieelever.

Mer läsning

Annons