Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är skolan där eleverna blev utan betyg

/
  • Marianne Andersson, rektor på Sandvalla skola, beklagar att årskurs 6 inte fick betyg i biologi och teknik.

När eleverna i årskurs 6 i Sandvalla skola fick hem sina betyg efter terminens slut saknades betyg i biologi och teknik. Men enligt Skolverket har eleverna alltid rätt att få betyg i de ämnen de har fått undervisning i.

Annons

– Det är en rättighet för eleverna att få betyg i alla ämnen utom språkval. Om en skola hoppar över att ge en klass betyg i några ämnen har inte skolan följt de bestämmelser som finns. Det finns ingen möjlighet att göra undantag, säger Jessica Ovin, jurist på Skolverket.

Bakgrunden till att eleverna inte fick betyg biologi och teknik är att läraren i ämnena har varit sjukskriven stora delar av vårterminen. Enligt Marianne Andersson, rektor på Sandvalla skola, har eleverna fått den undervisning de ska ha, men det har inte funnits tillräckligt med tid för den vikarierande läraren att skaffa fram underlag för att sätta rättvisande betyg.

– Det är olyckligt och det var inte ett lätt beslut, men jag kan inte se hur vi skulle kunna ha gjort på något annat sätt, säger Marianne Andersson.

Enligt Jessica Ovin är det den lärare som undervisar eleverna när betygen ska sättas som har i uppgift att göra det. Är det en vikarie som bara har undervisat en kort period måste skolan ändå se till att det finns underlag för den personen att sätta betyg. Det slutliga ansvaret för att eleverna får betyg har rektorn.

Vad hade du kunnat göra annorlunda för att den här situationen inte skulle uppstå?

– Det jag hade kunnat göra var att ge eleverna ett samlingsbetyg i NO-ämnena, vilket man får göra. Jag diskuterade det jättemycket med lärarna, men vi kom fram till att det inte var rättvist. En elev kan ha A i ett av naturämnena och E i ett annat, men sätter man ett samlingsbetyg blir det bara ett genomsnitt, säger Marianne Andersson.

Henrik Mangseths son gick i klassen som blev utan betyg i två ämnen.

– Det är tråkigt för barnen att inte få något kvitto på sin kunskap. I värsta fall kan det vara så att de har missat någon del och inte får reda på det, säger han.

Föräldrar och elever har en möjlighet att anmäla skolan till Skolinspektionen. Det myndigheten i så fall kan göra är att utreda vad som har gått fel och sedan eventuellt fatta ett beslut om att skolan måste vidta åtgärder för att det inte ska hända igen.

Eleverna informerades om att de inte skulle få betyg i de två ämnena strax före terminens slut och fick möjlighet att ställa frågor. Enligt Marianne Andersson undrade några av dem om det skulle påverka dem när de sökte jobb i framtiden.

– Då sa jag att det kommer det inte att göra. Det här är terminsbetyg som är till för att eleverna ska veta hur de ligger till i förhållande till målen i årskurs 6, och det får de tyvärr inte veta nu. Men det är först slutbetyget i årskurs 9 som de söker till gymnasiet på och det påverkas ju inte av det här, säger hon.

Marianne Andersson har varit i kontakt med Östra skolan och Läroverket för att förklara varför eleverna inte har fått något betyg i biologi och teknik.

Mer läsning

Annons