Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlarna positiva till nya sedlar

/

I dag torsdag är det premiär för de nya sedlarna. Trots tal om en ökning av förfalskade sedlar i omlopp och att det kan bli dyrt för butiker som använder slutna kontanthanteringssystem, är det inget som handlarna i Hudiksvall känner av. De är i stället positiva till de nya sedlarna.

Annons

Ica Maxi och OKQ8 är några av de få butiker i Hudiksvall som använder ett slutet system för kontanthantering. Det betyder att de i stället för att hantera kontanterna manuellt har maskiner som tar emot sedlar och mynt vid kassan.

– Det enda som har hänt är en omprogrammering av alla CashGuards, maskinerna som tar emot pengarna i kassan. Det enda vi behövde göra var att starta om datorerna, berättar Anna Kandell, kassachef på Ica Maxi.

Något som också diskuterats är att förfalskade sedlar kan komma att öka inom handeln då de gamla 20-, 50- och 1 000-lapparna ogiltigförklaras den 30 juni år 2016.

Så ser de nya mynten och sedlarna ut

– CashGuarden kan inte se om sedlarna är förfalskade, men det kontrollerar kassören själv precis som vi har gjort hittills, säger Örjan Olsson, stationschef på OKQ8.

– Jag har varit kassachef sedan år 2002 och har inte fått in en enda förfalskad sedel. Jag tror att det låter mer än vad det är. Det är inget nytt att sedlar och mynt byts ut, säger Anna Kandell.

Läs även: Sedelapp ska ge koll på nya pengar

På Ica Maxi och OKQ8 är de positivt inställda och nyfikna på att få se de nya sedlarna. De tycker att informationen från Riksbanken har varit klanderfri och de har själva sett till att informera sina anställda.

– Hela processen har gått otroligt smidigt och enkelt. Kassapersonalen har fått löpande information från första början om hur de nya pengarna kommer att se ut och hur man utför säkerhetskontrollen, som är ännu enklare med de nya sedlarna, säger Anna Kandell.

Läs även: Nya tvåhundringen sen i bankomaten

Om ett år har de nya mynten premiär.

– När de nya mynten kommer tillförs ett fack i myntmaskinen. De kommer att bygga om lite och det kommer att bli en liten kostnad men ingenting värt att klaga över, säger Anna Kandell

Mer läsning

Annons