Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappat barn bollas mellan kommuner

(UPPDATERAD 16 MAJ 09:22) En sju månader gammal flicka med Down syndrom är oönskad i både Hudiksvall och Ovanåker. Nu ska länsrätten avgöra vilken kommun som har ansvaret.

Annons

Mamman bodde i Ovanåker när barnet väntades. Redan före förlossningen ansökte föräldrarna, som är separerade, om fosterhemsplacering av det väntade barnet.

Strax före förlossningen i oktober flyttade mamman till Hudiksvall, och socialtjänsten i Ovanåker fick hjälp från Hudiksvall att rekrytera ett familjehem. I november begärde Ovanåkers kommun att ärendet skulle flyttas över till socialtjänsten i Hudiksvall, men i januari 2009 sade Hudiksvalls kommun nej till att ta över ansvaret för barnet.

Länsstyrelsen har granskat ärendet, och där blev beslutet att ansvaret vilar i Hudiksvall. Där har man överklagat till Länsrätten.

– Skälet till att det här ärendet finns, är att vi har ett BB i Hudiksvall, säger Ulrica Wenn, socialchef i Hudiksvalls kommun.

– Mamman ville bo nära ett BB, och därför var hon bosatt här en kort period. Det här handlar inte om att vi inte vill ha barnet här. I praktiken handlar det om kostnader, om vem som ska betala. Och givetvis om vad som är bäst för barnet. Därför är det viktigt att få saken prövad.

Mer läsning

Annons