Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Handikapp-Sverigehar pekat finger"

/
  • Leif Jonsson och Stefan Sundin lyssnar när Anders W Jonsson presenterar regeringens beslut.

Företaget A-assistans får rätt mot landstinget i Gävleborg.
På torsdagen gav regeringen landstinget bakläxa.
– Det är tråkigt att det har behövt gå så långt, säger Leif Johansson, vd för A-assistans Leimir Ab.

Annons

På torsdagen fattade regeringen ett beslut där de klargör att den tolkning som landstinget i Gävleborg gjort av vem som ska betala hjälpmedel till funktionshindrade inte är acceptabel. Därmed kan företaget A-assistans Leimir Ab:s flera år långa strid vara över.

– Det här är bra för våra brukare, som nu får sina hjälpmedel utan att oroa sig för vem som ska betala, kommenterar han regeringens beslut, säger Leif Jonsson.

Enligt lag är landstingen skyldiga att erbjuda hjälpmedel till funktionshindrade personer. Det har dock funnits en gråzon som gjort det möjligt att tolka reglerna olika. Genom att klassa hjälpmedel för funktionshindrade som arbetshjälpmedel för personliga assistenter har landstinget lagt över kostnaderna på kommuner och assistansbolag.

Kommunerna har kunnat hantera det, men för assistansbolagen har finansiering saknats. Det har lett till att funktionshindrade som anlitat assistansbolag i länet inte fått samma hjälp som i övriga landet.

– Det är endast Gävleborg som har tolkat reglerna så här hårt. Hela Handikapp-Sverige har pekat finger åt dem, säger Anders W Jonsson (C), som drivit frågan i statsrådsberedningen.

Men trots flera års vädjan från funktionshindrade, företag och kommuner har landstinget inte ändrat sig. I och med regeringens förordning blir landstinget däremot tvungna att göra det.

– Det är tråkigt att det ska behövas en ”Lex Gävleborg” för att länets funktionshindrade ska få samma rätt som funktionshindrade i andra landsting har, säger Anders W Jonsson.

Enligt landstinget i Gävleborg har det däremot inte handlat om att lägga över ansvaret på annan part.

– Men vi har inte sett förslaget, så vi kan inte uttala oss om det här ännu, säger Tommy Berger (S), med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Mer läsning

Annons