Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tar Clooney till Sverige

/

Hudiksonen Per Hjärpsgård sätter Sverige på den internationella filmkartan.

Tack var honom kommer Hollywoodstjärnan George Clooney till Jämtland med sin senaste produktion.

Annons

Antalet tillfällen som en stor Hollywoodstjärna kommer till Sverige och spelar in en film kan nog räknas på ena handens fingrar. Till exempel när Nicole kidman, för några år sedan, hade huvudrollen in Lars Von Triers experimentella film Dogville, som producerades i Trollhättan.

Nu spelar Per Hjärpsgård, som vuxit upp i Hudiksvall, en central roll när filmen The American, med George Clooney i huvudrollen och regi av Anton Corbijn, kommer till Sverige för att spela in öppningsscenerna.

– Regissören var här i december och rekade och visade intresse för några miljöer i Östersundstrakten. En del av filmens manus utspelar sig faktiskt i Sverige, vilket inte händer så ofta i större internationella produktioner, berättar Hjärpsgård.

Han jobbar som filmkommissionär och filmintresset väcktes redan i Hudiksvall. I början av 90-talet studerade han film vid Forsa folkhögskola. Sedan fick han med lite tur praktik på SVT Drama – där han sedan var involverad i till exempel produktionen av tv-serierna Snoken, Skärgårdsdoktorn och Livet i Fagervik.

Filmteamet och skådespelarna kom i början av veckan och inspelningen beräknas ta fem dagar. The American beräknas ha svensk biopremiär den 17 december, 2010.

Mer läsning

Annons