Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han smittades av hiv på semesterfyllan: "Människor dör av skammen"

/
  • Det går att leva ett smittfritt liv med hiv förklarar Ola Lindström, inbjuden av Hudiksvalls lokala hiv/stigrupp.

Det är inget Ola Lindström är stolt över, men han står för det. Han smittades av hiv i samband med att han hade oskyddat sex på en semesterresa då han var mycket berusad.

Annons

Läs mer: Många på ville tända ett ljus för de aidsdrabbade

– Fyratusen människor dör i aids, bara för att de skäms för att tala om att de är smittade. Men det går att leva smittfri med hiv, säger Ola Lindström, Sundsvall, som på tisdagen träffade ungdomar i Hudiksvall för att berätta om hur han blivit bemött som hiv-smittad homosexuell.

Ola Lindström är uppvuxen i Fränsta, Sundsvall och berättar om hur han träffade sin stora kärlek i samband med ett krogjobb i Stockholm. De levde tillsammans i två år tills hans pojkvän gjorde slut och flyttade ihop med en tjej. I besvikelsen och sökandet efter en ny relation gick Ola Lindström in i ett sexmissbruk där han 2001 smittades av hiv.

Läs mer: Fler unga dör av aids

– Min doktor sa direkt att jag inte skulle dö. Men jag tänkte att nu blir jag tvungen att leva ensam resten av livet, säger Ola Lindström.

Inför elever på Bromangymnasiet, Hudikskolan och Hudiksvalls ungdomsgård berättade Ola Lindström om sin uppväxt i en by och hur han såg fram emot att få nya vänner och miljöbyte då det blev dags för gymnasiet. I stället var det då som han verkligen blev utsatt för mobbning.

Läs mer: Var tredje ung människa utsätts för näthat

– I mars 1987 ville jag inte leva längre och började planera hur jag skulle dö, säger Ola Lindström.

Lyckligtvis avslöjades hans självmordsförsök och han räddades till livet. Men för Ola Lindström är det sedan dess viktigt att prata om mobbning. Ett problem som bara blivit större i takt med den ökade användningen av sociala medier.

– Näthatet i dag är värre än mobbningen på min tid, säger Ola Lindström och läser upp uttalanden om att en klasskamrat förtjänar att dö.

– Det är olaga hot. Det är brottsligt. Vad tycker din framtida arbetsgivare om du har blivit dömd för näthat. Fundera på det, säger Ola Lindström på besök i Hudiksvall.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons