Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han kan bli utan sjukpenning

I september brännskadades Leif Öhman när han fick grönlut över benen på Vallviks bruk. Nu vill Försäkringskassan nollställa hans sjukpenninggrundande inkomst, SGI, för att han inte var anmäld hos arbetsförmedlingen en vecka mellan två tillfälliga jobb.

Annons

Leif Öhman fick tredjegradens brännskador på benen när hans skadades på arbetsplatsen. Nu riskerar han att inte få någon sjukpenning. Försäkringskassan anser att han inte har en sjukpenninggrundande inkomst.

– Då är det socialen som gäller. Det känns jäkligt när man känner att man hela tiden försöker göra rätt för sig, säger han.

Så här gick det till i sammanfattad kronologisk ordning: I januari förlorade Leif Öhman ett fast jobb och fick under tre månader behålla sin SGI. Innan de tre månaderna hade gått blev han föräldraledig i en månad. Därefter hade han en sommarmånad där han gick och väntade på ett tillfälligt arbete hos gamla arbetsgivaren.

Där jobbade han mycket i nästan tre månader innan jobbet tog slut i början av september. Det gick några dagar då Leif Öhman officiellt inte hade något arbete, men han passade istället på att undersöka alternativa försörjningsvägar genom sin egen firma. Bara efter några dagar fick han besked om ett nytt tillfälligt arbete på ett annat företag.

Första dagen på det jobbet råkade han ut för arbetsplatsolyckan på Vallviks bruk där han höll på att sanera en silo. Han låg en månad på sjuhus och kom hem i rullstol. Han är fortfarande sjukskriven.

Vad Leif Öhman inte kände till var att han enligt Försäkringskassans regler var tvungen att skriva in sig på arbetsförmedlingen för att behålla sin SGI, trots att han inte tog ut a-kasseersättning och själv sökte och ordnade arbete.

– I det stora hela är det en liten del lediga jobb som finns på arbetsförmedlingen.

Dessutom upplever Leif Öhman och hans hustru Camilla att många jobb i dag är projektanställningar och andra tillfälliga arbeten. De frågar sig om alla som har den typen av jobb egentligen känner till kravet på att skriva in sig hos arbetsförmedlingen.

Roger Strandberg, områdeschef för Försäkringskassan, berättar att det händer att personer med tillfälliga jobb missat att skriva in sig hos arbetsförmedlingen, men han vill inte påstå att det är vanligt.

Generellt beräknas SGI på en förväntad framtida lön, vilket inte orsakar problem för de med fasta anställningar. SGI:n kan skyddas vid olika situationer och det finns även undantag i samband med semester från kravet att skriva in sig hos arbetsförmedlingen.

SGI:n kan även beräknas bakåt beroende på omständigheterna.

Men arbetsmarknaden har förändrats till att blir mer rörlig, folk jobbar inte kvar hela liven på samma arbetsplats.

–  Där har SGI-systemet inte hängt med, säger Roger Strandberg och berättar att regeringen vill övergå till ett system där SGI baseras på den historiska inkomsten. Det skulle å andra sidan kunna innebära att till exempel de som gå på a-kassa hamnar i ett sämre läge. En sådan lag kan komma att införas om ett år.

Roger Strandberg beskriver ett omfattande och förhållande krångligt regelverk som i dag styr SGI.

–  Det finns väldigt många undantag. Det dyker hela tiden upp situationer som prövas i domstol där man tycker att det ska finnas undantag. Det är rätt så snårigt.

Hans råd till Leif Öhman är att snabbt överklaga och beskriva ärendet så tydligt som möjligt, vilket han också kommer att göra.

Men för familjen Öhman upplevs ändå systemet som fyrkantigt.

– Du måste vara frisk för att vara sjuk, säger Leif Öhman.

Mer läsning

Annons