Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har hickat i fem år - får nu hjälp i Hudiksvall

/
  • Mary Hägg är medicinedoktor, tandläkare och verksamhetsansvarig vid Tal- och sväljcenter på Hudiksvalls sjukhus.
  • Det är det här medicintekniska hjälpmedlet som Ingemar Löfgren hoppas ska få honom att sluta hicka.
  • Vid mellangärdesbråck är hela vägen från svalget till matsäcken i obalans.

Ingemar Löfgren från Boden är omskriven i flera riksmedier eftersom han har haft svår hicka i många år. Efter en remiss till Hudiksvalls sjukhus får han nu hjälp av tandläkaren och forskaren Mary Hägg.

Annons

När Ingemar Löfgren blev remitterad till Hudiksvalls sjukhus hade han gjort flera omfattande undersökningar under åren. Bland annat hade läkarna uteslutit stroke, hjärntumör och cancer i både matstrupen och magsäcken.

Men han fortsatte att hicka och hade svårt att äta. Den mat han lyckades svälja kräktes han ofta upp igen.

LÄS MER: Ingemar Löfgren fick massor av tips från allmänheten hur han kunde bota hickan

I våras fick han träffa Mary Hägg, som är medicinedoktor och områdesansvarig vid Tal- och sväljcenter på Hudiksvalls sjukhus. Inför den här intervjun har hon fått Ingemar Löfgrens tillåtelse att berätta om hans behandling.

När hon läste Ingemar Löfgrens journal misstänkte hon att symptomen kunde bero på mekaniska problem i matstrupen. Efter en neurofysiologisk kartläggning konstaterade hon att han lider av ett mellangärdesbråck. Det bidrar till att den övre delen av magsäcken glider upp i brösthålan och när den övre magmunnen står öppen kan det orsaka väldig smärta.

– En del patienter tror att de fått en hjärtinfarkt. Det är få personer som får hicka, men för Ingemar har alla de vanligaste symptomen besvärat honom i många år, säger Mary Hägg.

Mary Häggs specialområde är orofacial medicin, alltså sjukvård som berör munnen och ansiktet . När man tuggar och sväljer är det 148 muskler och sex hjärnnerver som är aktiva. Det här har Mary Hägg forskat på i 20 år.

Hon har fått patent på en medicinteknisk konstruktion för behandling som är en munskärm. Det är den som Ingemar Löfgren nu hoppas på ska få honom att sluta hicka.

– Man placerar den konkava skärmen innanför läpparna och sluter läpparna kring det platta handtaget till skärmen. Sedan gör man en töjning framåt och håller emot i tio sekunder. Töjningen upprepas tre gånger, vid tre tillfällen per dag innan måltid, förklarar Mary Hägg.

LÄS MER: Munskärmen fick 100 000 kronor i pris.

I sina studier har hon kunnat visa att övningarna stimulerar de nerver som triggar hjärnans plasticitet, vilket stärker musklerna i ansiktet och munnen men även de som finns längre ner kring matstrupen och diafragman. Och vid mellangärdesbråck måste de här musklerna tränas.

– Det här kan ersätta kirurgi som annars är alternativet vid bråck, säger Mary Hägg som har fått sin forskning verifierad av kirurger i bland annat USA, Japan och Saudiarabien.

Ingemar Löfgren har fortfarande hicka och Mary Hägg säger att det tar tid att vända det hela.

– Jag har bättre och sämre perioder. Men jag måste tro på Mary, jag tror att hon är rätt ute med det här, säger Ingemar Löfgren.

Mer läsning

Annons