Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har dragit in över 300 000 till välgörenhet

/
  • Pelle Lööf är den drivande kraften bakom det Hudik Charity som under sex år spelat in över 300 000 kronor till välgörenhet.
  • Pelle Lööf är den drivande kraften bakom det Hudik Charity som under sex år spelat in över 300 000 kronor till välgörenhet.
  • Pelle Lööf är den drivande kraften bakom det Hudik Charity som under sex år spelat in över 300 000 kronor till välgörenhet.
  • Pelle Lööf är den drivande kraften bakom det Hudik Charity som under sex år spelat in över 300 000 kronor till välgörenhet.

Det började med ett blygsamt specialarbete på Bromangymnasiet.
Men med ambitionen om att bra alltid måste bli bättre har idésprutan Pelle Lööf hela tiden laddat om och siktat högre.

Annons

Tillsammans med olika kompisar i en rad konstellationer har 24-åringen från Bergsjö gjort hälsingefotbollens välgörenhetsturnering Hudik Charity till en uppskattad tradition.

Läs mer: Fotbollscup för välgörenhet tillbaka igen

Sex gånger har han lockat både lag och publik till den turnering där mottot är att förena nytta med nöje.

Facit av hårt slit under otaliga timmar är att turneringen genom åren genererat över 300 000 kronor till välgörenhet.

Hösten 2009 bestämde sig ett gäng killar på Bromangymnasiet för att deras specialarbete skulle bli en fotbollsturnering och att överskottet skulle skickas till Unicef.

Det året anmälde sig 16 lag till turneringen som arrangerades under det föga fantasifulla namnet Välgörenhetscupen till förmån för Unicef.

Läs mer: Hudik Charity bidrar med inspelade medel

Pelle Lööf hade tillsammans med Victor Åkesson, Johan Rask och Marcus Persson Westin målet att dra ihop 10 000 kronor netto.

– När vi räknat pengarna hade vi fått in 15 000 och allt hade gått över förväntan, berättar Pelle Lööf.

Pengarna använde de till att dels bli världsföräldrar och dels skaffa fem fadderbarn i fem olika världsdelar.

När väl studentmössan hamnat på hjässan och Pelle Lööf sjungit att "den ljusnande framtid är vår" insåg han att alla inte kunde skriva under på det.

Vapendragarna från första året var skingrade men Pelle Lööf kände för att ta turneringen ytterligare ett varv och nu fick han en annan kamrat, Johan Ekström, vid sin sida,

Målsättningen vässades och duon höjde ribban till ett netto på 20 000 kronor som blev 27 000 när de gjorde bokslut. Då dubblades summan som världsföräldrar liksom antalet fadderbarn.

Succén fortsatte och bara växte.

2011 blev vinsten 42 000 kronor.

Fler och fler lockades att sätta ihop kompisgäng som kickade boll under mellandagarna och turneringen växte ur Idrottshallen och flyttades till Håstaholmen.

Nu hade Pelle Lööf hittat en ny parhäst i Oskar Englin som tillsammans med Pelle kunde räkna in 28 lag till turneringen 2012 vilket i slutänden genererade ett överskott på 69 000 kronor.

– Det året slog vi om kursen. Från att tidigare bara skänkt pengar till barn ville vi bredda oss, säger Pelle Lööf.

2012 fick Cancerfonden och Musikhjälpen vardera 30 000 kronor och resterande 9 000 kronor lades efter ett förslag från Oskar Englin i en buffert om något skulle hända ute i världen.

– Musikhjälpen ligger oss varmt om hjärtat. Inte minst eftersom de samlar in pengar till människor som annars inte syns och hörs mycket, säger Pelle Lööf.

2013 slog turneringen alla rekord. Då landade Pelle Lööf och Oskar Englin ett netto på 101 000 kronor.

Länge såg summan ut att hamna retfullt under sexsiffrigt men i efterhand drog kommunen tillbaka sitt krav på den planhyra som Hudik Charity tidigare fått betala.

Det var för övrigt den enda utgiftsposten eftersom alla andra, domare, entrépersonal, de som stod i kiosken och andra som hjälpte till ställde upp helt gratis.

– Pengarna från det året skänkte vi bland annat 50 000 till cancerfonden, 30 000 till Musikhjälpen och 10 000 till Hudik mot rasism, säger Pelle Lööf.

När en av deras fotbollsvänner, Anders Åkerblom, sedan gick bort i cancer startade hans sambo en fond i hans namn där målet var att få in 25 000 kronor.

– Då skänkte vi 8 000 kronor så att målet överträffades, säger Pelle Lööf.

Efter ett sabbatsår startade 2016 med den sjätte upplagan av Hudik Charity.

– Den här gången låg dagarna fel och antalet lag var färre. Vi har inte summerat ännu men jag tror på ett överskott på någonstans runt 50 000 kronor, säger Pelle Lööf.

I oktober startade han ett eget bolag, Parlay Event, som ska jobba med just evenemang.

– Jag gillar att ha många bollar i luften och vill på sikt bredda mig. Fotbollsturneringar är kul och jag vill fortsätta med Hudik Charity men även tänja på gränserna genom kultur och andra arrangemang, säger Pelle Lööf.

Läs också: Hudik Charity tar ofrivilligt uppehåll

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons