Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han hade 15 grader i hyreslägenheten – fick sätta igen ett fönster för att hålla värmen

När det var som kallast hade Erik Friberg i Iggesund 15 grader i lägenheten och på golvet där sonen Elias leker var det 6 grader. Norrhälsinge miljökontor har fått in fler klagomål mot hyresvärden.

Annons

– För min del hade det väl varit en okej, men nu har jag ju en grabb här, säger Erik Friberg.

Läs också: Varmvattnet har krånglat i månader: "Vi får gå tillbaka till 1800-talet och koka vattnet"

Lägenheten hyr Erik Friberg av Sjödin fastigheter AB som har 35 fastigheter i Iggesund.

För att få upp värmen har han köpt ett extra element och i sovrummet har han satt igen fönstret med isoleringsskivor. De andra fönstren har han tejpat med silvertejp och vid skafferiet i köket ligger ett täcke som tätning.

– När det var 15 minusgrader ute så hade jag 15 plusgrader i lägenheten, berättar han.

Miljöinspektör Lars Lundbäck vid Norrhälsinge miljökontor känner till problemen. Miljökontoret har fått in klagomål på låga inomhustemperaturer från fler hyresgäster hos Sjödin fastigheter.

– Vi har inspekterat, mätt temperaturer och haft en dialog med hyresvärden om alla ärenden som har kommit in. De har varit snabba på att åtgärda problemen, säger han.

I en lägenhet som miljökontoret kontrollerade var lufttemperaturen 15-17 grader.

– Det är alldeles för kallt. Under 18 grader är en olägenhet och vid temperaturer under 20 grader är det krav på att fastighetsägaren ska göra en undersökning.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 23 grader. Temperaturen ska aldrig vara lägre än 18 grader.

Läs mer: 15 grader på lägenhetsgolv – hyresgäst: "Alla vågar inte säga i från"

Lars Lundbäck skriver just nu på ett föreläggande om att fastighetsägaren måste ta fram ett kontrollprogram för att ha bättre beredskap.

– I stället för utryckning på klagomål ska de själva ha koll det där, förklarar Lars Lundbäck.

Per Sjödin, vd Sjödin fastigheter AB, förklarar problemen med att ett nytt värmesystem tagits i bruk.

– Vi har haft inkörningsproblem med kombinationen pellets och fjärrvärme i värmesystemet. Det var några dagar när det var problem vad jag vet, säger Per Sjödin.

Sjödin fastigheter AB tog över fastigheterna för ett par år sedan i samband med att de köpte fastighetsbolaget Trästaden. Husen är 100 år gamla bruksfastigheter, men att det skulle vara särskilt stora värmeproblem i dem håller han inte med om.

Han framhåller i stället att de sedan ägarbytet gjort mycket för att fräscha upp området. Under 2016 kommer de att börja renovera fönster och därefter kommer de att jobba vidare med isolering och värmesystem, säger han.

Det kan också bli aktuellt att kompensera hyresgästerna som haft kallt i lägenheterna.

– Vi har loggers i alla lägenheter och kommer att titta på om vi har levererat för lite värme. Om vi har gjort det kommer hyresgästen att kompenseras.

Läs också: Trästaden får ny ägare

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning