Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han forskar i framtidens kommunikation

/
  • Bo Thidé är rymdfysiker och är nu knuten till Hudiksvall via Fiber Optic Valley och Acreo.

I 40 år har han undervisat vid Uppsala universitet. Nu är rymdfysikern Bo Thidé knuten till Fiber Optic Valley och Acreo i Hudiksvall, för att utveckla nästa generations kommunikationsteknik.

Annons

– Det ska bli billigare, snabbare och mer kostnadseffektivt att överföra informationen både över fiber och trådlöst, berättar Bo Thidé.

Vi möts i Fiber Optic Valleys lokaler i stationshuset i Hudiksvall. Övergången från Uppsala till Hudiksvall kräver en del logistik, och ännu är inte Unix-servern på plats. Men arbetet är redan uppe i högvarv.

– Nu jobbar jag med en förstudie, så att vi i september kan söka pengar från EU för att bedriva den här forskningen här, säger han.

Det handlar egentligen om gammal kunskap, men med nya, komplicerade beräkningar. Genom att variera hur ljus- och radiovågor skruvar sig fram under sin färd från sändare till mottagare kan man packa in otroligt mycket mer information i signalerna än vad som är möjligt med dagens teknik.

Varje enskild grupp av skruvade radiofotoner får representera en bokstav i ett sorts alfabet, något Bo Thidé menar kommer revolutionera vår kommunikation. Med dessa bokstäver öppnas etern upp och det blir till exempel helt plötsligt möjligt att sända flera radiokanaler på samma frekvens.

– Det här har redan testats och vi vet att det fungerar. Det nuvarande världsrekordet ligger på överföringshastigheter upp emot 110 000 gigabit per sekund, i samma typ av fibertråd som vi använder till våra hem, säger han.

– Men det handlar inte bara om att vi ska kunna nöjessurfa i superhöga hastigheter, utan det här får långtgående konsekvenser för hela samhället.

Något man hoppas kunna lösa med hjälp av denna teknik är det så kallade "last mile problem". Eftersom det är olönsamt och ibland omöjligt att fiberansluta hela samhället, som steniga öar och hushåll i glesbygd, hoppas man kunna utveckla tekniken och samföra fibern och det trådlösa. Där fiberanslutningen tar slut, tar en radiosändare vid och skickar ut signalen dit den ska.

– Ta till exempel skärgården, om det finns en boende där ute med hälsoproblem och läkaren vill ha mätutrustning på plats så behövs fiber. Där kan vi inte lägga fiber, utan får lösa det med trådlösa sändare uppkopplade mot närmsta fiberanslutning.

Jonas Dahlström är vd vid Fiber Optic Valley, och ser ljust på vad framtiden har att erbjuda:

– Vi vet att forskning tar tid, men om vi utifrån forskningen kan skapa en kommersiell produkt så vore det helt fantastiskt att göra det här i Hudiksvall. Motsättningen mellan fiber och trådlöst försvinner nästan, eftersom teknikerna sammanförs.

Mer läsning