Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är trött på fågelskiten

/
  • – Det känns inget vidare att promenera runt Lillfjärden, när man måste kliva i all fågelskit, säger Benny Parspark med hunden Leija.foto: lars sundin
  • Leija är intresserad av fåglarna men hon hålls i kort koppel av husse Benny Parsmark.

Benny Parsmark vill promenera runt Lillfjärden med sin hund, men han har tröttnat på att trampa i fågelskiten. Uppemot 500 grågäss ruggar nu vid Lillfjärden och kan inte flyga därifrån.

Annons

– Vi hundägare måste plocka upp bajs från hunden. Samtidigt måste vi kliva i fågelskit, säger Benny Parsmark, som bor strax utanför Hudiksvall.

Han är på promenad med sin hund Leija runt Lillfjärden. Henne måste han hålla i kort koppel. Hon är mycket intresserad av de 500 grågässen vid Lillfjärden och nosar ivrigt på spillningen på marken.

visa Hudiksvall för en kund från Umeå häromdagen. Men det kändes inget vidare att mötas av alla fåglar vid Lill- fjärden och all lort. Han undrade hur vi kunde ha det så här inne i stan. Det måste gå att göra något åt alla fåglar. Det har ju blivit ett sanitärt problem, säger Benny Parsmark.

Parkchefen i Hudiksvalls kommun, Håkan Wenn håller med honom. Det är parkpersonalen som måste sopa upp fågelskit runt Lillfjärden.

– Men det är omöjligt att hålla rent hela tiden, säger Håkan Wenn. Perso- nalen måste ha munskydd på sig när de arbetar där. Det blir väldigt dammigt och man vet inte vad som finns i gåsskiten. Ingen har dock blivit sjuk hittills.

Däremot måste Hudikborna nog räkna med att grågässen finns kvar där i juli åtminstone. De kan nämligen inte flyga där- ifrån för de håller på och ruggar och ömsar fjäderdräkten. I år har det dessutom hunnit kläckas 50–100 nya grågässlingar runt Lillfjärden. Sjön har blivit ett bra och tryggt ställe för en grågås att skaffa familj.

Grågåsen är fridlyst och får inte jagas. Förr hade vi Kanadagäss här men när man började jaga kanadagässen blev de skyggare och försvann härifrån. Många människor matar fåglar vid Lillfjärden och när fåglarna får mat stannar de gärna kvar, säger Håkan Wenn.

Mer läsning

Annons