Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halva klassen flyttar från Lunds skola

/
  • Lunds skola får en liten sjua med 18 elever till hösten. Två elever från åttonde klass och en från nian har också valt att byta skola.

Det blir en liten klass sjuor till hösten på Lunds skola i Forsa. Av dagens 36 sjätteklassare väljer 18 elever att byta skola efter sommarlovet.

Annons

I vanliga fall räknar man med att ungefär fem elever byter från Lunds skola för att fortsätta högstadiet inne i stan. Men i år har tappet varit nästan chockartat stort, enligt rektor Fredrik Andersson. Hela 18 av 36 sjätteklassare har anmält flytt till höstterminen.

- Jag hade fått indikationer på att fler än vanligt skulle flytta, men att det skulle bli så här många, det är helt nytt för oss, säger Fredrik Andersson.

Just nu försöker han planera hur man ska hantera den nya situationen, 18 elever bildar en väldigt liten klass och det får förstås konsekvenser. Bland annat blir det ekonomiskt kännbart.

- Vi måste betala tillbaka runt 200 000 kronor. Men det tror jag att vi ska kunna ordna.

Det blir också fråga om uppsägningar. En tjänst på årskurs 7–9 måste dras in och berörd personal har blivit informerad om det. I övrigt kommer inget att förändras på personalsidan.

Fyra av Lunds skolas elever har valt att börja på nystartade Glada Hudik-skolan, men de allra flesta, 14 stycken, börjar sjuan på Läroverket i Hudiksvall. Att så många som 18, mot det beräknade årliga antalet på fem, elever försvinner har inte Fredrik Andersson någon riktig förklaring till ännu.

- När jag pratat med föräldrarna säger de flesta att barnen vill gå på en större skola. Det kan naturligtvis också vara att diskussionen om att lägga ner 7–9:an i Forsa påverkar. Plus att man tagit ett beslut om att Läroverket ska finnas kvar. Då kanske man känner att det är ett stabilare val.

Mer läsning

Annons