Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsocentral i för stor kostym

/
  • Sveriges största hälsocentral finns i Hudiksvall. Nu kan det fria vårdvalet göra kostymen för stor.

Hudiksvall har den största hälsocentralen i hela Sverige. Nu utreder landstinget om den stora fastigheten behövs.

Annons

– Hälsoval har införts i landstinget med allt vad det innebär, säger Berit Fredricsson, divisionschef för primärvården. Landstinget måste vara beredd om det kommer privata vårdgivare till Hudiksvall, där vi i dag har Sveriges största hälsocentral.

Ännu så länge har inga privata vårdgivare etablerat en hälsocentral i Hudiksvall. Men det är mycket på gång, bland annat planeras en privat hälsocentral på Varvet.

– Vi vet att det finns intresse att starta hälsocentraler i Hudiksvall, även om inget är aktuellt just nu, säger Berit Fredricsson. Jag har gett hälsocentralens chef Märit Lindqvist Mörk i uppdrag att titta över vår fastighet vid Kotorget och se om hälsocentralen kan arbeta på ett annat sätt.

Det är inte bara hälsocentralen i Hudiksvall som är ifrågasatt av landstinget. Fastighetsförvaltningen tittar på alla hälsocentraler i hela länet. I och med vårdvalet kan privata vårdgivare starta hälsocentraler. Då måste landstinget anpassa sin kostym. Det kan också bli fråga om sammanslagningar eller flytt av hälsocentralerna till andra landstingsfastigheter.

Mer läsning

Annons