Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsinge marknad har kommit till stan

/

(UPPDATERAD 5 SEPT 14.46) Så var marknaden över oss, och sommaren får betraktas som förbi. Marknaden kom som sig bör med glitter och kulörta lyktor, krimskrams och sockervadd, flätade korgar, blinkande tivoli och gälla tjut från karusellerna.

Annons

Marknaden lockar alltid sina besökare, från de grå och rutinerade som minns sin barndoms fröjder på svunna marknadsfält, till de storögda små som just ska grundlägga marknadsminnen för kommande år. Mycket är nytt, men mångt och mycket är sig också likt: polkagrisarna och marknadskaramellerna, renkorv och mattor, och tummande och skämtsamt prutande bland stånden. Nya trender lockar, bland det traditionella.

Och så är det tivoliavdelningen, med fasa och förtjusning. Virvelvinden verkar hålla måttet än, och så är det nya sensationer varje år. Platserna fylls av sammanbitna unga, som bänkar sig i spänd förväntan, och så börjar det roliga. Och innan man vet ordet av, är åkturen slut.

Det var en stilla början på marknaden, på fredag kväll. Lagom mycket folk, ingen större trängsel, och inga tomma ytor. Det pågick en stillsam kommers i marknadsstånden, med dansbandmusik som bakgrundskuliss. De yngre flockades på nöjesfältsområdet för att umgås, kolla marknadstrenderna, och shoppa litegrann. De minsta sov i sina vagnar, de något större njöt i fulla drag av att få stanna uppe länge, fast det hade blivit mörkt. De vuxna gick omkring i sakta mak, och såg sig om.

Folkströmmarna gick i båda riktningar på gatorna, och gamla vänner möttes där helt apropå, och bytte glada ord och kramades. På tivoliområdet fick man kryssa mellan vattenpussarna från eftermiddagens regn. Det var ganska varmt för att vara marknadsfredag, och det luktade fritös och rökelse och oanvända läderväskor. Allt var i sin ordning. Allt var som det ska, som vi önskar och förväntar oss, när marknaden är här.

 

Mer läsning

Annons