Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallgrupp vill bygga ny idrottshall för 30-45 miljoner – oklart var den ska ligga

/
  • För några miljoner kronor fler blir det åskådarplatser enligt hallgruppens förslag.
  • Det är lagidrotter som Strands handbollsdamer som ska dra nytta av en till idrottshall i Hudiksvall tycker hallgruppens ordförande Daniel Pettersson.

Vad de kommunala bolagen betalar i skatt motsvarar vad det kostar att driva en ny idrottshall i Hudiksvall. Nu lanseras ett förslag till vad som ska byggas och vad det kostar, men inte var den nya idrottshallen ska ligga.

Annons

Läs mer: Enighet om att köpa NCCs halva av Glysisvallen

– Det finns flera begränsningar så som vattentäkter och trafikkorridorer. Så vi lägger inget förslag, det får experterna sköta, säger Daniel Pettersson (V) som leder Hudiksvalls kommuns parlamentariska hallgrupp.

Ett villkor för att bygga en ny idrottshall är att den kan samutnyttjas av skolan. Det är därför en fördel om den nya idrottshallen kan placeras nära en skola och det är ett måsta att flera mindre gymnastiksalar avvecklas för att finansiera den nya hallen enligt hallgruppens förslag.

När nu Friskis & Svettis tagit beslut om att bygga egna lokaler och Hudikgympan är på väg att hyra in sig i Roph Invests lokaler på Hiabområdet minskar det inte behovet av en ny idrottshall menar Hallgruppens ordförande.

Läs mer: Opinion - "Många bevis på dåligt ledarskap i Hudiksvall"

– Det gör saken lättare och innebär att det blir mer fokus på lagidrotternas behov för att kunna förnya och utveckla sin verksamhet, säger Daniel Pettersson (V).

Bygget ska inte ses som stöd till några elitsatsningar utan det är en hall som ska ge föreningarna bättre träningsmöjligheter och förhoppningen är att bättre verksamhet ska locka fler ungdomar till idrotten för att på så sätt förbättra folkhälsan resonerar ordföranden.

Läs mer: Bygge ger försprång för Friskis & Svettis

Glysisvallen är ingen lämplig placering för en sju meter hög idrottshall och det är egentligen inte heller Kattvikskajen tycker Daniel Pettersson även om byggnadens höjd inte behöver bli störande i den stadsdel som ska skapas där.

Hallgruppen lägger ett förslag som innebär att det är de kommunala bolagen som ska finansiera den nya hallen, framför allt det snart helägda Glysisvallen AB. Kommunen är på gång att starta en bolagskoncern för sina bolag med ett moderbolag, preliminärt kallat Stadshus AB.

– Kommunen kanske inte har råd med en till hall. Men bara vad Glysisvallen betalar i skatt kan vi driva en idrottshall för. Det är ju pengar som vi inte kan pytsa in i äldreomsorgen, men som vi kan använda i bolagsverksamheten, säger Daniel Pettersson.

Läs mer: Läsartext "Hudikgympans hallplaner tar form

Hallgruppens förslag ska nu ut till partierna för att få en bred uppgörelse i frågan. Hallgruppen träffas nästa gång den 22 januari och partiernas synpunkter väntas till den 10 februari. Då får föreningarna också möjlighet att komma med synpunkter.

– Vi jobbar på flera fronter. Det här är ju egentligen en större fråga om stadsplanering, säger Daniel Pettersson.

Mer läsning

Annons