Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håller öppet för ungdomar

Många av landets ungdomsmottagningar har stängt under sommarmånaderna, enligt en granskning som gjorts av RFSU. Men i Hudiksvall håller ungdomsmottagningen öppet hela sommaren, dock med beskuren personalstyrka.

Annons

På sommaren, liksom under resten av året, är ungdomars behov av hjälp och rådgivning kring frågor som rör sex- och samlevnad stora. Men på flera håll i landet håller ungdomsmottagningarna sommarstängt när personalen ska ha semester. Det visar en kartläggning som Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, gjort.

Hudiksvalls ungdomsmottagning är dock en av de mottagningar som föregår med gott exempel och har öppet hela sommaren.

– Vi håller öppet som vanligt men med reducerad styrka. Vanligtvis är vi fyra som jobbar, nu på sommaren är vi två. Det gör att vi har färre tider att erbjuda, säger Lena Andersson som arbetat som barnmorska på mottagningen i 10 år.

Till ungdomsmottagningen, som funnits sedan 1988, kan tjejer och killar mellan 13 och 23 år vända sig när de behöver hjälp med alltifrån att få preventivmedel utskrivna och köpa billiga kondomer, till att testa sig för könssjukdomar eller graviditet.

Varje år får mottagningen runt 5 000 besök från unga i Hudiksvall och Nordanstig.

– Våra killbesök har ökat och det har också blivit vanligare att killar kommer hit i grupp som tjejer ofta gör. Det är jättebra. Men visst är det så att det fortfarande är flest tjejer som kommer till oss i och med att alla preventivmedel, utom kondomer som man kan köpa receptfritt, vänder sig till kvinnan, säger Lena Andersson.

Mer läsning

Annons