Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där Tomas Lindahl...

/

...som för några minuter blev hyllad för att ha vunnit Nobelpriset i kemi. Tomas Lindahl som gick hela sin skolgång i Hudiksvall forskar i dag inom medicinsk kemi och är verksam vid Linköpings universitet. I Linköping firades det och skickades ut pressmeddelande innan det gick upp för dem att det var en annan Tomas Lindahl, som också forskar inom medicinsk kemi och har gjort examen vid Karolinska institutet, som var Nobelpristagaren.

Annons

Hur kändes det att höra att du hade vunnit Nobelpriset i kemi?

Läs mer: Fel Tomas hyllades av media

– Det visste jag genast att det var fel. Det är inte första gången som vi två blir förväxlade, det har pågått i 25 år. Jag brukar få mejl några gånger per år som egentligen ska till honom och han har fått mejl som ska till mig. I media är det många som lagt ut hans texter men med min bild och så vidare. Så jag trodde inte ett ögonblick att det var jag.

Tror du att du kommer att få Nobelpriset i kemi ett annat år?

– Nej det tror jag inte. De flesta som får det har gjort sin stora upptäckt innan de fyller 40 år så det känns inte aktuellt.

Läs mer: Genforskaren Emanuelle Charpentier var tippad att vinna Nobelpriset i kemi

Har du fått många samtal under dagen?

– Telefonen har ringt oavbrutet sedan kvart i tolv idag. Jag har även fått massvis med mejl. De som känner mig lite närmare visste att det inte var jag och Linköping universitetet har inte lagt ut något om att det skulle vara jag heller. Men många andra har hört av sig, media bland annat.

Har du träffat Tomas Lindahl någon gång?

– Nej det har jag inte men det vore kul att göra det. Kanske nu när han kommer till Sverige.

Läs också: Nobelpris för partiklarnas poltergeist

Mer läsning

Annons