Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruva kan ge jobb

/
  • Förutsättningarna för en gruva är goda i Bricka anser Mats Jönsson som gör miljökonsekvensbeskrivningen på uppdrag av Svenska vanadin AB.
  • Ett sjuttiotal personer kom till samrådet i Friggesund om brytning av vanadin i Bricka, Bjuråker.
  • Gruvan i Bricka, Bjuråker, kommer att ske som ett dagbrott och miljoner kubikmeter sand kommer att deponeras på platsen.
  • Planerna på malmbrytning i Bricka har funnits i flera hundra år konstaterar Lars-Åke Claesson vid konsultbolaget Mirab
  • Om gruvan ger 70 jobb eller mer är det jättebra. Men för att förstå miljökonsekvenserna behöver jag nog höra fler än de här killarna, säger Stefan Jonsson, Delsbo efter samrådsmötet.

Uppemot hundra arbetstillfällen kan skapas i Bricka, Bjuråker genom brytning av vanadin. Gruvdriften kommer att ske som ett dagbrott av en miljon ton berg om året under fjorton år.

Annons

- Det kanske är rätt att oroa sig för miljön, jag vet inte. För bygden kan det vara bra om dom startar en gruva, säger Ragnhild Brink, Lia, Bjuråker.
Det är Tricorona AB genom dotterbolaget Svenska Vanadin AB som förbereder en ansökan enligt miljöbalken för att få tillstånd att starta gruvdriften. Ansökan kommer att lämnas in i augusti-september, men det kommer att dröja 4-5 år innan driften startar. 

- Först ska miljödomstolen bestämma villkoren för verksamheten och när det är klart ska bolaget avgöra om det kan leva med villkoren, förklarar Lars-Åke Claesson, på konsultbolaget Mirab i Uppsala som har i uppdrag att göra miljökonsekvensbeskrivningen kring gruvbrytningen. 

Vanadinet kommer att fraktas från platsen i 27 lastbilar per dag och anrikningsverket kommer att gå i kontinuerlig drift med ett fyrtiotal anställda. Gruvkontoret innebär ytterligare tiotal jobb och dagbrottet sysselsätter ett trettiotal personer.
Det finns två metoder att utvinna mineralen där den beprövade metoden förutsätter stor tillgång till vatten.
Mirab anser att förutsättningarna för gruvbrytning är goda. Förekomsten av tungmetaller är låg i järnmalmen som ska brytas och det finns inget svavel som kan försura grundvattnet.

Mer läsning

Annons