Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grundstötning för Staffansbåten - Hudiksvall håller in stödet till hyllat projekt

/

Det skulle bli en miljonsatsning på turisttrafik på Dellen. Nu stoppar Hudiksvalls kommun sin del av finansieringen av Staffansbåten.

Annons

Läs mer: Miljonsatsning på turistbåt på Dellen

Beställare för projektet är föreningen Staffansgården och där av namnet på båtmodellen som utvecklas och byggs av Dellencat i Näsviken.

Projektet arbetade mot en budget på 3,5 miljoner kronor och katamaranen skulle användas i Staffansgårdens verksamhet i Delsbo. Bland annat skulle den gå i turisttrafik på Dellen och kunna ta tolv passagerare. Allmänna arvsfonden gick in med 2,7 miljoner kronor i projektet.

Läs mer: Arvsfondens miljoner till båtprojekt på Dellarna

Men föreningen har kopplat in besiktningsmän som granskat projektet och kommit fram till att modellen saknar nödvändiga kvalitetscertifieringar. Bland annat påpekade den av Sjöfartsverket utsedde besiktningsmannen ett allvarligt fel i konstruktionen.

"I våras uppmärksammades föreningen Staffansgården som årets ideella organisation för sitt världsunika båtprojekt" för funktionshindrade skriver kommunens utredare Per Iversen i en rapport.

Läs mer: Hudikföretag bygger miljövänliga katamaraner

Från Dellencats sida bedömer Jan-Åke Malmqvist att de brister som påpekats går att åtgärda så att konstruktionen blir kvalitetssäkrad.

Besiktningsmannen Eje Wåhlstedt bedömer det som lönlöst att fortsätta projektet. Hudiksvalls kommunstyrelse har därför beslutat att hålla inne sitt bidrag om 300 000 kronor tills det går att försäkra sig om kvaliteten på konstruktionen och projektet.

Mer läsning

Annons