Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grön protest mot regimen i Iran

/
  • Den gröna färgen kräver demokrati, förklarade Jamshid Chavoosi för Solveig Müller och Eva Berglund på CUL.

På onsdagen var det 30 år sedan islamska revolutionsgardister ockuperade USA:s ambassad i Irans huvudstad Teheran, och tog personalen som gisslan. På årsdagen har regimkritiska grupperingar tagit tillfället i akt att demonstrera mot våld, och i Hudiksvall genomförde Jamshid Chavoosi en ensam manifestation.

Annons

– Det pågår demonstrationer över hela Iran, och på andra ställen i världen, och det gröna bandet är en signal till regimen i Iran: att vi kräver demokrati, och att vi kräver att man skiljer på politik och religion, säger Jamshid Chavoosi, som själv är flykting från Iran.

På onsdagen besökte han Centrum för utveckling och lärande, CUL, i Hudiksvall. I väskan bar han de gröna banden, och delade ut dem till personal och elever.

– Iran behöver svenskarnas stöd, hela världens stöd. När omvärlden är medveten om vad som händer, blir det svårare för regimen i Teheran att kontrollera och förtrycka de som kämpar för frihet, säger Jamshid Chavoosi, och fortsätter:

– I Hudiksvall är vi så få iranier, att det inte kan bli någon demonstration. Men jag skulle vilja att det vore demonstrationer varje dag.

Mer läsning

Annons