Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God man har misskött uppdraget

En god man har misskött sina åtaganden. Överförmyndaren hotar med 3 000 kronor i straff om den gode mannen inte lämnar in ekonomiska redogörelser.

Annons

Mannen från Hudiksvalls kommun utsågs till god man 2008. Han skulle då ha skickat in en förteckning till överförmyndaren över den egendom han blev satt att förvalta.

I början av 2009 skulle han också ha skickat in en ekonomisk årsräkning för 2008.

Men handlingar har inte dykt upp, trots upprepade påstötningar från överförmyndaren Bo Lindgren. Därför beslutade överförmyndaren i november att ge den gode mannen ett vite på 3 000 kronor.

Viteshotet gav inget resultat, inga handlingar lämnades in, och därför vände sig överförmyndaren till Hudiksvalls tingsrätt för att få vitet verkställt.

Den gode mannen förklarade sig med att det handlade om så mycket papper och att han inte hade lyckats få ordning på dem.

Den gode mannen bad om en månads respit, men fick två veckor på sig. Om övermyndaren inte fått några handlar vid det laget, kommer parterna att träffas i tingsrätten igen och då riskerar den gode mannen att få betala ett vitesbelopp.

Mer läsning

Annons