Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Glömt" beslut blir åter aktuellt

/
  • Efter beslut i länsrätten kom en 3G-mast till slut att byggas på Josefsberget i Norrbo år 2005.
  • I mars 2003 gick vänstern med oppositionen och stoppade tio av elva planerade mastbyggen i Hudiksvall. I förgrunden Siv Gustavsson med protestlistor.

För drygt 10 år sedan beslutade Hudiksvalls fullmäktige att man skulle skapa en frizon i kommunen för elöverkänsliga. Men inte förrän nu kan det bli en fråga som tas på allvar.

Annons

Siv Gustavsson, miljöpartist och ledamot i byggnadsnämnden, har drivit frågan om att få till en lågstrålande zon i drygt tio år. Redan 2001 togs ett beslut i kommunfullmäktige, man skulle göra en inventering av vilka områden där strålningen var låg. Därefter skulle minst ett av dem utses som frizon där inget mer skulle byggas för att öka strålningen, såsom mobilmaster och kraftverk.

- Men alltihop föll på att det inte fanns någon riktig politisk vilja att genomföra beslutet, det "föll bort". 2003 tog kommunstyrelsen ett galet beslut om att släppa det hela, men det var inget som kommunfullmäktige hade godkänt, så det hade de inte rätt att göra, säger Siv Gustavsson.

Vid inventeringen i början av 2000-talet kom man fram till att ett passande ställe att skapa en frizon var i landet mellan Dellensjöarna, vid Hålsjö och Gammelsträng.

Men förslaget mötte stort motstånd från främst boende i Norrbo, minns Siv Gustavsson.

- Man ville se en utbyggnad av 3G för det var dålig täckning i området. Det kan man ju förstå, men man hade kunnat lösa det med satelliter istället för en mast.

Under ett par år debatterades frågan flitigt, för eller emot 3G-masten, och 2005 stod en 3G-mast på plats på Josefsberget i Norrbo.

Efter ytterligare några år lyckades Siv Gustavsson påverka miljömålsgruppen att ta över frågan och 2008 blev kartläggningen av lågstrålande zoner ett av kommunens miljömål.

- På så sätt måste det hända något med det här beslutet som en gång tagits, det kan inte bara glömmas bort, säger Siv Gustavsson.

På grund av ett ekonomiskt bromspaket har ärendet legat på is och det ska tas upp av Byggnadsnämnden i höstens budgetberedning inför 2011.

Siv Gustavssons råd är att man, när det blir dags, ska titta över kommungränserna för att hitta ett lämpligt område.

- Jag tror att Hudiksvall, Ljusdal och Bollnäs borde gå ihop för att få ett ordentligt lågstrålande område. Ska man kunna skydda det måste man vara starka, säger Siv Gustavsson.

Mer läsning

Annons