Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glömde pincett i underliv

Socialstyrelsen har gjort sin bedömning av det lex- Maria anmälda fall där en pincett och två torkar glömdes kvar i en kvinnas underliv i samband med insättning av en kateter. Åtgärderna innebär att rutinerna kring insättande av blåskateter måste förbättras vid Hudiksvalls sjukhus.

Annons

Det var i februari tidigare i år som den 75-åriga kvinnan fick urinblåsan tömd och en kateter ditsatt i samband med en höftledsoperation på Hudiksvalls sjukhus. Katetern lämnas kvar till påföljande dags morgon då den planenligt avlägsnas. Under dagen upplever kvinnan besvär från underlivet. När urinblåsan senare på kvällen töms av sjukhuspersonalen upptäcks att en pincett och en tork tillhörande ett engångsset blivit kvar i patientens underliv. De plockades då bort, men när urinblåsan åter ska tömmas dagen efter upptäcks att ytterligare en tork blivit kvar.

Händelsen anmäldes av Landstinget i Gävleborg till Socialstyrelsen enligt lex-Maria. Enligt anmälan har patienten på grund av det inträffade utsatts för infektionsrisk, onödig smärta och lidande.

Socialstyrelsen har nu gjort sin bedömning av ärendet med slutsatsen att rutinerna kring insättning av blåskateter vid Hudiksvalls sjukhus måste förbättras. De rutiner som nu finns för sjukhuspersonalen måste kompletteras med en instruktion för kontroll av att instrument och torkar avlägsnats från patienten.

Sedan länge har det tillhört det rutinen att räkna instrument och annat som använts vid en operation för att försäkra sig om att inget blivit kvar i patienten. Det har dock inte gällt för de engångsset som bland annat använts för att sätta in blåskatetrar.

Mer läsning

Annons